XXI. Század

„Szabó! Spánn! Hozzátok magatokat rendbe!” – Kádár János éjfél körül hívatta ultizni az MTV akkori gyártásvezetőjét

Kilyén TamásKilyén Tamás

2024. február 18. 14:52

Kontráztak már durchmarsot? Vagy mondtak be egy Fedák Sárit? Ha értik, miről beszélünk, biztosan ismerik az ulti fortélyait. A szocialista erkölcs tiltotta a hazárdjátékot, de a kártyázást nem büntette, így bármikor, bárhol előkerülhetett egy pakli. Kádár János is nagy ultis hírében állt, igaz, csak filléres tétekben játszott. Kilyén Tamás filmje lerántja a leplet az ulti bonyolult szabályairól és a mögéjük rejtett hatalmas összegekről.

Nyereményvágyból vagy csupán családi szórakozásból, de a magyar kártya a 20. században több százezer embert ültetett le az asztalhoz játszani. Amíg a gyerekek zsíroztak vagy csapd le csacsiztak, a felnőttek főleg snapszer- és ulticsatákat vívtak.  

„Szabó! Spánn! Hozzátok magatokat rendbe!” – Kádár János éjfél körül hívatta ultizni a Magyar Televízió akkori gyártásvezetőjét
Ultizó pár a nyári forróságban

„Nem engedte apám soha, hogy beleszóljak. Három évig ott ültem mellettük, néztem, és amikor elmentek a barátok, megkérdeztem, ami még az eszembe volt. Akkor jöttem rá, hogy az ulti csodálatos dolog, de nem egyszerű játék” – mesélt gyermekkori emlékeiről Muzslai Róbert, a Magyar Ultiszövetség elnöke.

Kádár János, az MSZMP elsőtitkára is nagy ultis hírében állt, igaz, játszani csak nagyon kevesen látták. A sakk iránti rajongása közismertebb volt, a Képviselői Irodaház freskóján meg is örökítették játék közben, állítólag nagymester is válhatott volna belőle. De ha valami könnyedebb szórakozásra vágyott, akkor ő is a kártyáért nyúlt.

„Szabó! Spánn! Hozzátok magatokat rendbe!” – Kádár János éjfél körül hívatta ultizni a Magyar Televízió akkori gyártásvezetőjét
Kádár János játék közben

Spánn Gábor több mint hetven éve ultizik. „Kádár emlékeim szerint ott ült egy asztalnál feltűrt ingujjal, levéve a zakót, nyakkendőt, szemüveget. Előtte volt egy eléggé koszos magyarkártya-pakli. Máig nem értem, miért nem kaphatott az első titkár rendes-normális kártyát. 

De mint utóbb kiderült, az a kabalája volt, azzal tudott nyerni állítólag Horthy óta, és nem volt hajlandó letenni

– mesélte. Spánn egy-egy játék alkalmával akár félévi fizetését is elveszíthette az ember. Több ezer kártyapartnerrel ült már egy asztalnál, egyikük örökre emlékezetes marad számára. A Magyar Televízió Híradójának gyártásvezetőkéjeként dolgozott, amikor Kádár elvtárs szolnoki látogatásáról tudósítottak. A pártértekezlet után kollégájával, a Kékfény műsorvezetőjével, Szabó Lászlóval – ahogy szinte minden este – ultizással töltötték szabadidejüket.

„Asztalon álltak a 100 forintosok – akkor az volt a legnagyobb címlet a magyar papírpénzben –, amikor nyílt az ajtó, és megjelent egy bőrkabát” – idézte fel. Felbukkant a kormányőrség parancsnoka, aki nagyjából a mai TEK főnökének felelt meg – ők őrizték a kiemelt személyeket, elsősorban Kádár Jánost. Spánn beszámolója szerint ismerték egymást a tiszttel, „jóban voltunk, mi nem féltünk tőle”. A tiszt megállt az ajtóban, és így szólt:

Szabó, Spánn! Hozzátok magatokat rendbe, borotválkozzatok meg újra, lesztek szívesek kijózanodni, öltsetek nyakkendőt, zakót, öltözzetek fel rendesen, mert az öreg ultizni akar.

Mint kiderült, az első titkár azért hívatta őket, mert éjféltájt elakadt beszéde írásában, és azt gondolta, egy kétórás ulti felfrissítené szellemileg.

Kilyén Tamás filmjét hétfőn nézhetik meg az RTL-en a XXI. század adásában a késő esti Híradó után.

#XXI. Század#Videó#magyar ultiszövetség#muzslai róbert#ulti#kádár jános#Játék#történelem#20. század#kádárizmus#ma#kártyajáték#magyar kártya

Címlapról ajánljuk