Belföld

Sz. Bíró Zoltán: Minimum be kellene kéretni a magyar külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 28. 21:57

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő szerint politikai szinten is reagálni kellene az 56-os forradalomról hazugságokat író orosz középiskolai történelemkönyvre.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt a G7 cikke alapján, Vlagyimir Putyin orosz elnök direktívái alapján olyan történelemkönyvet adtak ki az orosz tizenegyedikeseknek, amelyben az 1956-os forradalomról durva hazugságok szerepelnek. A könyvben azt írják, hogy 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. A könyvben az áll, hogy az 1956-os magyar eseményeket a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.

„A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában” – olvasható az orosz gimnáziumi történelemkönyvben. Ez voltaképpen megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 56-értelmezéssel, amihez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország.

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában úgy vélekedett, hogy a magyar kormánynak politikai szinten is reagálni kellene minderre és 

minimum be kellene kéretni a magyar külügyminisztériumba az orosz nagykövetet, az ötvenhatos forradalmat fasiszta akciónak beállító tankönyv miatt.

„Az '56-os forradalom ilyen mértékű elferdítését nem lehet szó nélkül hagyni még abban az esetben sem, ha a magyar kormány továbbra is kitart kétértelmű politika mellett”  – mondta Sz. Bíró Zoltán.

Sz. Bíró Zoltán szerint a magyar külügynek az orosz nagykövet értésére kellene adnia, hogy „ha az oroszok tapintatot várnak el a nehéz történelmi sorsuk miatt, akkor ez az empátia megillet minden más országot is”.

Nyitókép: Fortepan / Marics Zoltán

#Belföld#oroszország#magyarország#1956#56-os forradalom#sz. bíró zoltán

Címlapról ajánljuk