Külföld

Soron kívül magyar állampolgárságot kapott Izraelben a „Széna téri vadmacska"

rtl.hurtl.hu

2023. június 7. 12:15

A 96 éves Tova Meir 1956-ban a Széna téri felkelőcsoportban harcolt.

Soron kívül magyar állampolgárságot kapott Izraelben a „Széna téri vadmacska”, a holokauszttúlélő, majd 1956-os harcos Tova Meir, írja az MTI.

A soron kívül megítélt állampolgárságot Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár adta át a 96 éves holokauszttúlélőnek, aki 1956-ban a Széna téri felkelőcsoportban harcolt, majd elhagyta Magyarországot.

Nagyon örülök az állampolgárságnak. Úgyis magyar vagyok, hát legyen állampolgárságom is

– mondta Tova Meir,  aki Einhorn Gizella néven született a kárpátaljai Gányán, s a második világháború idején Budapestről hajtották halálmenetben a nyugati határ felé. Később álnéven bujkált, majd tolmácsolt a szovjet csapatoknak. A felszabadulás után is megtartotta háborús álnevét, nem tért vissza eredeti személyazonosságához.

1956-ban a felkelőkhöz állt, s a Széna téri csoportban Szabó bácsi akkor nevezte el vadmacskának, amikor kiváló látásával messziről felismerte, hogy egy mentőautóban ÁVH-sok ültek, s mint utóbb kiderült, véres gézbe csomagolva fegyvereket szállítottak.

A levert felkelés után Ausztriába menekült a megnyitott határon, majd onnan Belgiumba került, ahol három évig élt. Ekkor a vöröskereszt segítéségével megtalálta Izraelben élő bátyját, és kiutazott hozzá. 1959-ben visszavette eredeti nevét, és letelepedett az észak-izraeli Ajelet Hasahar nevű kibucban.

Nyitókép (illusztráció): a Széna tér 1956-ban Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

#Külföld#holokauszttúlélő#tova meir#1956#forradalmár#Széna tér

Címlapról ajánljuk