Belföld

Röviddel a felavatása után lefóliázták a nagybajomi szovjet emlékművet

Mohos MátéMohos Máté

2023. szeptember 5. 15:54

Két hete avatás, most fekete fólia.

Korábban mi is írtunk arról, hogy ünnepséget tartottak Nagybajomban augusztus végén, ahol felszenteltek és megkoszorúztak egy frissiben felújított szovjet háborús emlékművet, amelynek rendbetételét a Gazprom támogatta. Most fekete fóliával letakarták.

Erről Keresztény Zoltán aktivista számolt be hétfőn a Twitteren, fényképet is megosztott a lefóliázásról. Annyit tett hozzá: „Stop Putin. Stop Orbán. Free Hungary”. A képen látható, hogy a letakart emlékműre egy lyukas magyar zászlót is kihelyeztek az ’56-os hősök emlékére.

A magyarországi szovjet emlékművek és hadisírok felújítását az Orosz Védelmi Minisztérium Katonai Emlékmegőrző Főigazgatósága magyarországi képviselete szervezi és kivitelezi. Az rtl.hu úgy tudja, hogy a nagybajomi II. világháborús szovjet emlékművet augusztus 24-én avatták fel. Az ünnepségen nem volt jelen a város polgármestere és az emlékmű felújításában sem vett részt az önkormányzat. Az orosz nagykövetség viszont beszámolt az avatásról.

Keresztény Zoltán aktivista azt írta az akciójáról beszámoló Facebook-posztban: „a közelmúltban Oroszország többször is megsértette Magyarország szuverenitását. De a Putyin érdekeit védő, hazánkban állomásozó kormány tagjai erről nem akarnak vitát nyitni. Ezért ezzel az akcióval mi megnyitjuk a vitát és követeljük, hogy az orosz elnök haladéktalanul zúzassa be az összes 1956-ról szóló, hazug történelemkönyvet. És azt is követeljük, hogy Putyin elvtárs vonja vissza azt a kijelentését, hogy Magyarország az 1997-es NATO határok mögé vonuljon vissza: azaz adja fel NATO-tagságát”.

Az aktivista korábban a Csákberényben felújított szovjet emlékművet átadtak 56-os és ukrán zászlókkal csomagolta be. Ő vitt gyerekkoporsót Orbán Viktor felcsúti házához is.

Nyitókép: Twitter

#Belföld#nagybajom#szovjet#emlékmű#fólia#1956

Címlapról ajánljuk