Belföld

Videó: újabb szovjet emlékművet újítottak fel és avattak Magyarországon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 25. 12:15

Csütörtökön Nagybajomban tartottak ünnepséget a felújított II. világháborús szovjet emlékműnél, amit felszenteltek és megkoszorúztak.

Az Orosz Föderáció magyar nagykövetsége közreműködésével újabb szovjet emlékmű újult meg Magyarországon, legalábbis ez derül ki a Nexta által a Twitteren megosztott videóból.

A felvételen az látható, hogy katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felszentelték és megkoszorúzták a nagybajomi II. világháborús szovjet emlékművet.

A magyarországi szovjet emlékművek és hadisírok felújítását az Orosz Védelmi Minisztérium Katonai Emlékmegőrző Főigazgatósága magyarországi képviselete szervezi és kivitelezi. 


Az rtl.hu úgy tudja, hogy a nagybajomi II. világháborús szovjet emlékművet augusztus 24-én avatták fel. Az ünnepségen nem volt jelen a város polgármestere és az emlékmű felújításában sem vett részt az önkormányzat.

Az orosz nagykövetség cikkünk írásakor, pénteken számolt be Twitteren és Facebookon az eseményről:


A követség tudósítása szerint az eseményen részt vettek: 

  • T. L. Garibian Oroszország magyarországi Nagykövetségének követ-tanácsosa,
  • O. A. Szmirnov ezredes az Orosz Katonai és Légierő attasé, 
  • S. J. Mamaszolijev a Védelmi Minisztérium Katonai Emlékmegőrző Főigazgatósága magyarországi képviseletének a vezetője, 
  • V. E. Ulahovics Belarusz Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, 
  • Sz. Faradzsov Azerbajdzsán Nagykövetsége követ-tanácsosa, 
  • A.Kaldibekov Kazahsztán Nagykövetsége II.o.titkára, 
  • Sz. P. Morozov Oroszország magyarországi Kereskedelmi képviselőjének helyettese, 
  • Gilyán György Magyar Orosz Művelődési és Baráti Társaság elnöke, 
  • a Katonai és Légi attasé apparátusának, a Védelmi Minisztérium Katonai Emlékmegőrző Főigazgatósága képviseletének és az orosz nagykövetségnek munkatársai, 
  • valamint érintett magyar állampolgárok,
  • az egyházi szolgálat szertartását az elhunyt katonákért Kádár I. főpap végezte.

Júniusban a csákberényi felújított szovjet hősi emlékműről készült fotó keltett nagy feltűnést a közösségi médiában. Akkor a település polgármestere azt mondta, hogy semmi közük a felújításhoz. A II. világháború után állított csákberényi szovjet emlékművet 11 éve elbontották, de az ukrajnai háború kitörése után jelentkezett az orosz követség, hogy felújítanák az emlékművet. A polgármester a háború miatt ezt nem tartotta időszerűnek, de végül az orosz fél a saját szakállára megcsinálta.

A nagybajomi emlékmű – ami egy emlékoszlop, rohamra induló szovjet katona szobrával, két igazi tüzérségi ágyúval kiegészülve – 1960-ban épült a város környékén lezajlott csatákban elesett szovjet katonák tiszteletére. A mögötte található temetőben egyes kutatások szerint több ezer szovjet katona nyugszik, írja a közterkep.hu. Az emlékművet gyakran megrongálják, emiatt többször is sor került már a felújítására.

Próbáltuk elérni a nagybajomi önkormányzatot a csütörtöki ünnepséggel kapcsolatban, de Pirka Mátyás polgármester szabadságon, a jegyző pedig házon kívül van.

#Belföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ii. világháború#nagybajom#szovjet emlékmű

Címlapról ajánljuk