Belföld

Karácsony Gergely szerint Magyar Péter miatt vesztette el majdnem a választást

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 15:00

Az épphogy újraválasztott főpolgármester a Tisza Párt választási eredményeiről és annak hatásairól is beszélt, valamint azt is elárulta, mit írt fel a szalvétájára a választás előtt. Szerinte azért „ment el majdnem a főváros”, mert Magyar Péter azt hangoztatta a kampányban, hogy őt Gyurcsány Ferenc támogatja. Karácsony Gergely szerint a baráti beszélgetéseiről készült hangfelvételek tartalmánál sokkal fontosabb, hogy évek óta folyamatosan és szisztematikusan lehallgatják őt. Beszélt a szavazatok esetleges újraszámolásáról, Tarlós Isván SMS-éről, és Tordai Bence Párbeszédből való kilépéséről is.

„Trükkök százaival próbálkoztak ellenem, de nem sikerült” – mondta Karácsony Gergely újraválasztott budapesti főpolgármester a hivatalos eredményhirdetés utáni első interjújában, amit a Telexnek adott. Korábban mi is megírtuk: a Fővárosi Választási Bizottság hétfő este tette közzé a hivatalos határozatot Karácsony győzelméről, aki mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

Karácsony azt is elárulta, milyen számok szerepeltek azon a szalvétán, amelyen megtippelte az eredményt még vasárnap. „Ennél egy kicsit nagyobb győzelmet írtam a szalvétára. Nagyjából azok a számok szerepeltek rajta, mint ami 2019-ben volt az eredmény, tehát 50-44”.

Úgy látja, hogy fogja tudni folytatni azt a politikát, amelyet eddig is vitt, miután „a fővárosban egy olyan közgyűlési többség van, ahol a Fidesz a fasorban sincs”. Szerinte a fővárosi közgyűlésben – a parlamenttel szemben – „amikor kimennek a kamerák és a fidelitasos fiatalok, akik lóbálják a molinóikat, akkor azért mégis városi ügyek jönnek elő. Olyan ügyek, amelyekben azért nagyon nehéz pártpolitikai értelemben pálcát törni egymás feje fölött”.

Azt nem tudja, hogy a 10 képviselővel rendelkező Tisza Párt „egészen pontosan mit gondol a várospolitikáról, de optimista vagyok”. 

Ha van valaki meg tud oldani egy ilyen helyzetet, aki egy feketeöves együttműködő, és képes kicsit mások fejével gondolkodni, az én vagyok.

– jelentette ki.

Jogi kérdés az újraszámlálás, de a nap végén a Fidesz politikait csinálhat belőle

Szerinte kellő szerénységgel kell ezt a munkát folytatni, de ez akkor is igaz lenne, ha elsöprő győzelmet aratott volna. 

Úgy véli az, hogy újra fogják számolni a szavazatokat, ahogy azt ellenfele, Vitézy Dávid szeretné, az nem egy politikai, hanem egy jogi kérdés, aminek szigorú jogszabályi keretei vannak. Az viszont önmagában nem indokolja, hogy szoros az eredmény. "És akkor mi van? Semmi” – közölte Karácsony, akinek nincs tudomása olyan visszaélésről, ami okot adhatna az újraszámlálásra.

Hivatkozott viszont nemzetközi választási megfigyelők megállapításaira, aki szerint az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet a választók súlyos félrevezetése.

Ha politikai értelemben választási csalásról beszélünk, akkor azt a Fidesz követte el, amikor azt a hamis látszatot keltette, mintha Vitézy Dávid egy tőlük független jelölt lenne. A nagy túrót!

Szerinte „ha egy kormánypárt elindít egy jelöltet egy főpolgármester-választáson, aki megígéri, hogy nem fog visszalépni, fel is háborodik, amikor erről kérdezik – aztán az utolsó pillanatban mégis meglépi, akkor ne lepődjön meg, hogy a szavazói nem találják a megfelelő helyet a szavazólapon” – mondta a főpolgármester arról, miért lehetett ilyen sok érvénytelen szavazat a választásokon.

Szerinte Vitézynek minden joga megvan, hogy jogorvoslatot kérjen, de emlékeztetett, hogy szüksége lenne bizonyítékra is. Ő pedig azt gyanítja, hogy nem akad nála elégséges mennyiségű az újraszámláláshoz.  

Viszont a döntés nem a választási bizottságokon múlik a nap végén, hanem az Alkotmánybíróságon, ami szerinte „egy full fideszes szervezet”, ezért úgy véli, hogy a döntést politikai alapon fogják majd meghozni. Ugyanakkor „Orbán Viktor gyakorlatilag elismerte a vereséget, ez fogja majd az alkotmánybírákat is orientálni” – utalt a miniszterelnök Indexnek adot interjújára.

Beszélt arról is, hogy a választási bizottság szerinte biztosan meg fogja büntetni őt azért, mert átragasztotta Vitézy plakátjait, szerinte „jogi értelemben ekkor nekik lesz igazuk, erkölcsiben meg nekem”.

A választások óta nem beszélt Vitézyvel, „azt hiszem, 250 nem fogadott hívásom van, még nem jutottam el oda, hogy mindenkit visszahívjak”. Viszont Tarlós Istvánnal SMS-t váltottak, ő gratulált a győzelméhez személyesen is, nem csak a sajtóban.

Azt mondta, a budapesti szavazatszámlálás logikája alapján először a külső, kisebb kerületek eredményeit kezdik összesíteni, ezért tűnhetett úgy a feldolgozás első felében, hogy Vitézy nyerheti a választást, ő viszont a módszertan ismeretében számított rá, hogy át fog fordulni az eredmény.

„Nem tudom elképzelni, hogy a Tisza Párt rontsa a város működőképességét”

Magyar Pétert azután hívja fel, amikor meglett a hivatalos, jogerős eredmény – a többi listavezetővel együtt. Magyar korábban azt mondta, hogy kizártnak tartja a koalíciókötést Karácsonyékkal – pedig a Tisza tíz képviselője nélkül irányíthatatlan lehet a főváros. A főpolgármester erről azt mondta: „hát akkor így fogunk menni. Jó kérdés az, hogy mi az a koalíciókötést? Az utóbbi években mi úgy vezettük a várost, hogy egyfős többségünk volt, tehát ha valaki kiment pisilni, akkor meg kellett várni, hogy visszajön”.

Úgy véli, hogy „nem lesz kormányozhatatlan a főváros, csak másképp kell csinálni, mint eddig. Hogy pontosan hogyan, arról vannak elképzeléseim, de nem szeretném ezeket a nyilvánosságban kiteregetni. Le akarok ülni ezek az emberekkel, és átbeszélni, hogyan képzelik a közös munkát”, mondta a listavezetőkről.

A Tisza Párt működését, programját, Budapest-politikáját nem tudom. De ebben tök megértő vagyok: itt van egy óriási hájp, iszonyatosan rövid idő volt jelölteket találni, programot írni. Az egész nem egy várospolitikai, hanem nagypolitikai jelenség

– mondta, de azt nem tudja elképzelni, hogy mindez rontsa a város működőképességét, fejlődését. Szerinte nagy figyelmet fognak kapni a jövőben, az ellenzéki működés „laboratóriuma” lesznek továbbra is. Emlékeztetett, hogy még a Fidesz képviselői is elfogadták az előterjesztések 58 százalékát az előző ciklusban, és nagyjából 85 százalékát érdemi vita nélkül.

Vitézy nem lesz főpolgármester-helyettes

„Ha egy helyettesem van, az csak a Kiss Ambrus lehet” – vágta rá Karácsony az erre vonatkozó kérdésre. Ő nem pártpolitikus, általános helyettes. Az induláskor nem hinné, hogy lenne más pártból helyettese, de el tudja képzelni, hogy a jövőben a Tisza adhat főpolgármester-helyettest is. Vitézy viszont „nem nagyon” jöhet szóba, mivel „annyira más pályán érkeztünk meg a közgyűlésébe, olyan alacsony fokú a bizalom, hogy ezt jelenleg nem látom.”

Akkor volt baráti viszonya Vitézyvel, amikor még csak egy várospolitikai szakértő volt, nem a „NER-érdekek érvényesítője”, de ez azóta megváltozott. Szerinte ha Vitézy tényleg hármas versenyre készült volna, akkor nem „a Fidesz-szavazók külvárosi, lakótelepi agendáját nyomja ebben a kampányban, hanem karácsonyabb lett volna a Karácsonynál, és azt mondja, hogy mégis miért vannak autók a rakparton”. Szerinte viszont Vitézy pont nem abból a várospolitikai irányból támadta őt, amelyből hiteles lehetett volna.

Az egész kampánystratégiája arról szólt, hogy folyamatosan a Fidesz-szavazókhoz beszélt, és a Vitézy Dávid-féle progresszív várospolitikát szögre akasztotta. A visszalépésről készült, azelőtt egy héttel megjelent közvéleménykutatást az LMP miért publikálta? Ne nézzük már hülyének egymást. Én ismerem ezeket az embereket. Nem érzem őket különösebben nagy jellembajnokoknak

– mondta Karácsony. „Ahhoz, hogy valaki egy városvezetői koalícióban legyen, ahhoz a bizalomnak helyre kell állnia. Nem tartom kizártnak, hogy ez meg fog történni, de egyelőre nagyon messze vagyunk tőle”.

Nem tesz feljelentést a „szisztematikus lehallgatás” miatt, mert „minek?”

Szóba került egy róla készült hangfelvétel is, amelyet nemrég publikált egy szélsőjobboldali portál. Ezen Karácsony többek között arról beszél, hogy a Lakógyűléssel gyakorlatilag lemásolta a Fidesz nemzeti konzultációs stratégiáját, valamint hogy agyonverné Vitézyt egy lapáttal.

Karácsony azt mondta, hogy ott, a Telex stúdiójában hallotta először ezeket a felvételeket. Arra a kérdésre, hogy ő szerepel-e rajtuk, azt válaszolta: „Hát gondolom igen, nem tudom”. Szerinte azonban „10-es skálán 1-es a jelentősége annak, hogy miket mondok ezeken a beszélgetéseken, amik akármikor készülhettek, akár évekkel ezelőtt is”.

Úgy látja, „ebben az az ügy”, hogy 

Magyarország legnagyobb közvetlenül választott politikai vezetőjét folyamatosan, szisztematikusan lehallgatják éveken keresztül. Szerintem ez az a kabát, amire gombot kell varrni, én ebben élek öt éve. 

Szerinte fel sem merülhet az, hogy belsős szivárogtatás történt, mert amennyire emlékszik, a felvételeken olyan barátaival beszélgetett, akik biztosan nem készítettek róla felvételt. Az ügyben nem tesz feljelentést, „mert minek. Nincs időm arra, hogy Polt Péternek írogassak leveleket”.

Úgy véli, a lehallgatások mögött Rogán Antalék titkosszolgálata áll.

Felhozta azt is, hogy nemcsak őt, hanem kollégáit is „vegzálják” a hatóságok. A Karácsony környezetében történt házkutatásokról nemrég itt írtunk. A főpolgármester hozzátette: „nyilván elnézést kérek azért, hogy a barátaimmal esetleg indulatosan beszélek négyszemközt, de ennek semmi jelentősége nincsen”.

Amikor a riporter rákérdezett, annak sincse jelentősége, hogy Karácsony bevallotta, a Fidesz módszerét adaptálták, a főpolgármester azt válaszolta: „azt mondom, hogy egy kérdést onnan ragadok meg, ahol társadalmi többségem van.” Szerinte „arról szól a politika, hogy olyan keretezésben látjuk a világot, ami a mi közpolitikai céljainkat alátámasztja”. 

Azt is elmondta, hogy „költői túlzások” hallhatóak a felvételeken.

Én nem tudok garanciát vállalni minden mondatomra, amit a barátaimnak mondtam. Én arra tudok garanciát vállalni, hogy soha olyan döntést főpolgármesterként nem hoztam, amely a város közérdekét alárendelte volna magánérdekeknek

– mondta, hozzátéve, hogy nem találni viszont róla olyan hangfelvételt, ahol korrupciót szervez. „Én egy nagypofájú gyerek vagyok, ez egy munkaköri ártalom” – jelentette ki. 

Ezután az állítólagos lehallgatások mellett elkezdte sorolni azt, milyen forrásokat vont meg a kormány Budapesttől, valamint felidézte azt, hogyan járatta le folyamatosan a kormány propagandája.

„Az ellenzéken belül most egy új korszak kezdődik; mindaz, ami volt, ma már nincs”

Röviden szóba került Tordai Bence kilépése a Párbeszédből, valamint állításai a pártról, ezekkel azonban Karácsony nem akar foglalkozni.

A választási eredmények tükrében annak a jelentősége, hogy Tordai Bence tagja-e még Párbeszédnek, nagyon közel van a nullához.


Karácsony bevallotta, hogy nem lett volna pénze indulni a többi párttal való összefogás nélkül, Tordai pedig pont emiatt lépett ki. Ő viszont „alkatilag alkalmatlan arra”, hogy cserben hagyja barátait csak azért, mert más párthoz tartoznak.

Szerinte ugyanakkor „ennek már nincs jelentősége”, mert az alapoktól kell újragondolni az ellenzékiséget. „Itt valami új történik” a Tisza Párttal, de „nyilván kell lennie” egy progresszív alternatívája is Magyar Péteréknek. „Most a romboló fázisban van a Tisza Párt. Kicsit rombolta a Fideszt, és az ellenzéken belül is rombol”, ami nem feltétlenül ba Karácsony szerint. 

Egyértelmű, hogy „inkább a Tisza, mint a Fidesz”, éppen ezért sokkal többre tartja Magyart, mint Vitézyt, előbbi ugyanis határozottan rácsapta az ajtót a NER-re. A 2026-os választásról lengyel példa alapján beszélt: szerinte ott is kellett egy jobbközép alternatíva, de a radikális, baloldali pártok nélkül nem jött volna össze Orbán Viktor szövetségesének bukása.

A „gyurcsányozásról” azt mondta: „ez a valódi problémák fel nem ismerésének legkönnyebb alibije”. Szerinte a magyar ellenzékről az emberek nem hiszik el, hogy vezetni tudja az országot, de ez „komplexebb” annál, hogy csak Gyurcsány tehet róla. Úgy látja, nagyon leegyszerűsítő, félrevezető azt mondani, hogy Gyurcsány az ellenzék problémája. 

Szerinte Magyar Péter miatt „ment el majdnem a főváros”, mert arról beszélt, hogy Gyurcsány támogatása miatt nem tud Karácsony mögé állni.

Úgy vélte, hogy a NER túlvan a fénypontján, de 2026 még messze van, nem érdemes elbízniuk magukat. Szerinte a következő években komoly gazdasági nehézségek jöhetnek, a kormány pedig az EU-ban „a kispadról fog kiabálni”, miközben óriási veszélyekkel néz szembe. A választásból azt a legfontosabb tanulságot szűrte le, hogy ő csak akkor tud sikeres lenni, amikor azzal foglalkozik, amihez igazán ért: a városvezetéssel. Azt mondta, nem szabad hallgatnia „a szirénhangokra”, amelyek más projektekhez csábítanák őt. 

Azt ígérte, hogy 2026-ban nem lesz se pártvezető, se miniszterelnök-jelölt, de támogatni fogja azt, hogy legyen egy progresszív, baloldali alternatíva a politikai palettán. Az új ciklusra való felkészülés első lépéseként le fog ülni az összes listavezetővel, majd hivatalosan is kezdeményezi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa összehívását. (A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a fővárosi önkormányzat és a kormány közötti egyeztető, döntéselőkészítő és koordinációs fórum, amely most már leginkább csak jogilag létezik.)

Egyeztetne-e a fővárosról Szentkirályi Alexandrával? Erre a kérdésre azt mondta, hogy nagyobb ügyekben korábban is volt egyeztetés a kormány képviselőivel, ám attól „nem várok semmit azon kívül, hogy tudjunk normálisan működni” – közölte Karácsony, aki szerint budapesti politikai ellenfeleivel is lehet „mély, szakmai beszélgetéseket folytatni”.

A teljes interjút alább lehet megnézni:


Korábban Mikecz Dániel politológus a Reggeliben arról beszélt: a ’97-es régi választási törvény még egy százalék alatti különbségnél adott módot a szavazatok újraszámlálására, de a 2013-as, Fidesz által elfogadott választási törvény már nem.


Dr. Gerő Tamás ügyvéddel pedig annak jártunk utána, hogy mikor lehet pontosan élni az újraszámlálással jogorvoslati lehetőségként. Vitézy Dávidnak még három napja van fellebbezni a Választási Bizottság döntése ellen.

Nyitókép: YouTube / Telex

#Belföld#karácsony gergely#választás#önkormányzati választás#vitézy dávid#lehallgatás#Szentkirályi Alexandra#fidesz#titkosszolgálat#magyar péter#közgyűlés#koalíció

Címlapról ajánljuk