Belföld

Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte az újraszámlálást, de Vitézy után most Magyar Péterrel kell kezdenie valamit

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 14. 21:44

A Republikon Intézet elemzője szerint maga a tény, hogy az újraszámlálást is megnyerte Karácsony, azt jelenti, hogy erősödött legitimációja a jog szerint. A főpolgármesternek a város vezetése szempontjából most Magyar Péterékkel kell megegyeznie, akiknek 2026-ban is értékes szövetséges lehetne.

Korábban már pletykálták, hogy mégsem sikerült fordítani Vitézy Dávidnak az újraszámlálás során, Karácsony Gergely pedig a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legszorosabb versenyében 50-60 szavazattal lett újra Budapest polgármestere. Aztán Karácsony csalásról kezdett el beszélni, az NVI bezárkózott egyeztetni, az eredményhirdetés pedig késett, úgyhogy ismét a kételyeké lett a főszerep.

Az NVI viszont este fél nyolc körül hivatalosan is bejelentette az eredményt: Karácsony 41 szavazattal nyert.

Az eredményről Schlanger Márton, a Republikon Intézet szakértőjeazt mondta: „Ha Karácsony Gergely megnyerte is ezt a versenyt, a közgyűléssel komoly problémái lehetnek. Ez a pár extra nap és ez a szűk eredmény nem fogja segíteni őt sem a közvélemény szemében, sem a politikai egyeztetések során”.

Schlanger szerint egyértelmű, hogy még Karácsony is arra számított az utóbbi napokban, hogy el fogja veszteni az újraszámlálást, hiszen új választást követelt, valamint péntek este hatra – egy órával az eredményhirdetés utánra – tüntetést is szervezett az Alkotmány utcába. A szakértő azt mondta:

A nap során érkező részinformációk alapján az ember arra számíthatott, hogy Vitézy nagy eséllyel le tudja dolgozni a hátrányát. Aki a számlálás élő közvetítését nézte, az is többször hallhatta a nevét az újraérvényesített szavazatok számolásakor.

Visszaüthet-e, hogy új választást követelt Karácsony az eredményhirdetés előtt? „Önmagában ez sem jó, sem rossz politikai kommunikációs húzás nem volt. Nyilván azon fog múlni, hogy az első nyilatkozátaban mit fog mondani: fogja-e ígéretéhez híven mindenképp kezdeményezni az új választást, vagy nem”. (Azóta már tudjuk: igen. Győzelme ellenére kéri az új szavazást.)

Vitézytől arra számít Schlanger Márton, hogy nem hagyja annyiban a mai eredményt sem: „Eddigi reakcióból azt lehet látni, hogy a jogi és egyéb lehetőségeket maximálisan ki fogja használni, hogy megpróbálja ezt az eredményt felülírni”. Erre utal az is, hogy két kerületben is új választást kezdeményezett még tegnap, bár ezt az NVB elutasította. Schlanger úgy véli:

Még a másodszor is „végleges” eredmény után sem nyugodhatnak meg a választók, hogy eldőlt a meccs. Bár jogilag és hivatalosan ezzel Karácsony Gergely még erősebb legitimációt kapott, a kis különbség ellenére is.

„Afelől nincs kétségem, hogy mindkét jelölt választói támogatását visszavetették az elmúlt pár nap eseményei. A szavazók már elfáradtak a kampányban – kíváncsiak voltak az eredményre, de lelkesedés már nem hajtja őket.”

Számos oka lehet annak, hogy ilyen szoros lett az eredmény: a közvélemény-kutatások idén az átlagosnál pontosabbak voltak, de Szentkirályi visszalépése két nappal a választás előtt borított mindent. Schlanger szerint egy résztényező lehetett az is, hogy korábban Magyar Péter nem volt hajlandó támogatni Karácsonyt, sőt még le is gyurcsányozta.

Karácsony pár napja már azt mondta a Partizánnak, hogy Magyar miatt „ment el majdnem a főváros”.

Schlanger szerint most már érdemesebb a Fővárosi Közgyűlésre figyelni, ahol viszont a régi ellenzék kisebbségben van a 10-10 hellyel rendelkező Fidesszel és a Schlanger által „királycsinálónak” nevezett Tisza párttal szemben.

Úgy véli: most a Tiszának „lehet, hogy jobban megéri nekik együtt szavazni a főpolgármesterrel, hiszen ezáltal a politika befolyásoló tényezőjévé válhatnak”. Ha viszont Karácsony ellen fordulnak a közgyűlésben, „legfeljebb az önkormányzat megbénítását tudják elérni, amiből persze lehet politikai tőkét csinálni”.

Szintén a Partizánnak adott interjújában mondta el Karácsony, hogy „nem lesz kormányozhatatlan a főváros, csak másképp kell csinálni, mint eddig. Hogy pontosan hogyan, arról vannak elképzeléseim, de nem szeretném ezeket a nyilvánosságban kiteregetni. Le akarok ülni ezekkel az emberekkel, és átbeszélni, hogyan képzelik a közös munkát”.

Mit jelenthet Karácsony győzelme a 2026-os országgyűlési választásra vonatkozóan? Schlanger azt mondta, ez szintén Magyar Pétertől függhet: „a Tiszának el kell döntenie, hogy legerősebb ellenzéki párt, vagy kormányváltó erő szeretnének-e lenni”. 

Ő arra számít, hogy a többi ellenzéki párt támogatottsága nem fog annyira csökkenni, hogy „teljesen le lehessen írni őket” 2026-ban. Ha pedig Magyar „szeretne egy reális kormányváltó esélyt, akkor valamilyen formában pedig muszáj lesz együttműködni az ellenzék legalább egy részével”. 

Ebben pedig szerepe lehet Karácsony Gergelynek is. Igaz, a Párbeszéd elég rosszul teljesített június 9-én, de a budapesti főpolgármesternek a politikában és a közvéleményben „van egy húzóereje, ami Magyar Péternek jól jöhet”, de természetesen rajta kívül mások is szóba jöhetnek.

Az RTL videóját az újraszámlálásról alább nézhetik meg:

#Belföld#karácsony gergely#vitézy dávid#magyar péter#ellenzék#budapest#újraszámlálás#választás 2024#önkormányzati választás#közgyűlés

Címlapról ajánljuk