Külföld

Egy orosz szakértő szerint nyugati ajánlatot kapott Putyin a háborúból való kihátrálásra

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 17:49

Ennek része lehet, hogy a Krím kivételével minden ukrán területet feladnak, cserébe az orosz vezetés megőrizhetné hatalmát.

A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének korábbi vezetője, Valerij Szolovej szerint Vlagyimir Putyin ajánlatot kapott a Nyugattól a háborúból való kihátrálásra – írja a Daily Mail. A szakértő, aki három éve távozott az orosz külügy alá tartozó intézmény éléről, de saját bevallása szerint vannak kapcsolatai a Kremlben, rendszeres szereplője a brit bulvársajtónak.

Most azt állítja, hogy az orosz elnök belső köreiben pozitív fogadtatásra talált az az elképzelés, hogy Oroszország minden Ukrajnában elfoglalt területet adjon fel a Krím kivételével, amely demilitarizált övezetté válna, és 2029-ig nem kerülne napirendre a státuszának újratárgyalása. Cserébe Putyin és körei hatalmon maradhatnának, és elkerülnék a háborús bűnök miatti felelősségre vonást.

Szolovej tudomása szerint a javaslat a Krímben állomásozó Fekete-tengeri orosz flottát is érintené, emellett az orosz-ukrán és a belorusz-ukrán határtól számított száz kilométeres övezetben nem tarthatnának a felek nehézfegyverzetet. Az orosz csapatoknak el kellene hagyniuk Moldova keleti szakadár részét, a Dnyeszter-menti Köztársaságot, Ukrajna pedig legalább hét évig nem lépne be a NATO-ba. A megállapodást Valerij Szolovej szerint hat ország garantálná, de ezeket nem nevezte meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#valerij szolovej#krím

Címlapról ajánljuk