Külföld

Ukrajna már tudja, mikor kapják meg az F-16-os vadászgépeket

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 11:48

Az oroszoknak jelentős előnye van felszerelésben és katonai létszámban az ukrán főparancsnok szerint. 

Ukrajna már tudja, hogy mikor fogják megkapni a nyugati országtól érkező F-16-os vadászgépeketmondta el a Guardiannek adott interjújában Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok. Ugyanakkor közölte, hogy a pontos dátum „sajnos nem árulhatom el”. A tábornok először adott interjút külföldi lapnak februárban történt kinevezése óta.

A „Hentes” csúfnevű tábornok a Guardinnek elmondta, hogy az oroszoknak kétszer, háromszor annyi felszerelése van, mint az ukrán hadseregnek, és katonáik létszáma is jelentősen nőtt az ukrán fronton, ahol az év végére Szirszkij szerint már majdnem hétszázezer orosz katona fog harcolni. A tábornok a lapnak elmondta, hogy számukra most a minőségi utánpótlás a legnagyobb kérdés.

A tábornok közölte, hogy Oroszország csak kisebb sikereket tudott elérni a fronton, hatalmas emberáldozatok árán, de stratégiai áttörése nem voltak képesek. Arról nem nyilatkozott, hogy Ukrajna mennyi katonát veszített a harcokban. Legnagyobb kihívásnak pedig azt nevezte, hogy újoncokat találjanak a fronton harcoló, és kimerült katonák leváltására. Ugyanakkor hozzátette, hogy biztos benne, hogy végül győzni fognak, közölve, hogy „tudom, hogyan kell ezt elérnem”.

Az ukránok ledarálták az oroszok harceszközeit

Az rtl.hu a héten írt arról, hogy a nyár végére védelembe kell átmennie az orosz hadseregnek, mert alig maradt már bevethető harckocsijuk a fronton, a szovjet tartalék lassan teljesen elfogy, az új eszközök gyártása pedig a nyugati szankciók miatt is csigalassan megy.

A szakértők szerint a tüzérség is gondban van, de az egyéb páncélozott járművekből is nagy a hiány. Hiába az észak-koreai lőszer, ha a jövő év második felére az oroszok gyakorlatilag ki fognak fogyni a harckocsikból.

Nyitókép: Kiégett autók egy orosz rakétacsapás után a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban 2024. július 19-én. A támadásban legkevesebb kilenc ember megsérült, köztük egy gyerek is. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#főparancsnok

Címlapról ajánljuk