Külföld

Putyin állítólag kétszer már robbantotta volna az atomot, de valahogy mindig megakadályozták

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 14:56

Egyszer vízen, egyszer pedig szárazföldön robbantott volna.

Az oroszországi ügyek egyik szakértője szerint Vlagyimir Putyin a közelmúltban két nukleáris robbantást is végre akart hajtani – számolt be minderről a Mirror című brit bulvárlap. Valerij Szolovej korábban a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egyik vezetője volt. Az egyetemet sokan egyfajta „kémkeltetőnek” tartják, bár az intézmény nem a KGB, hanem az orosz külügy alá tartozik. Szolovej három éve távozott, miután megkérték erre. Szavait most a Mirror idézte.

A professzor elmondása szerint, ha Putyin egy taktikai atomfegyver bevetése mellett döntene, az biztosan ellenálláshoz vezetne.

Nem tudom, hogy az ellenállás mennyire lenne hatékony, mindenesetre jelzem, hogy az elmúlt két hétben nukleáris teszteket kellett volna végrehajtani. Egyet a víz alatt a Barents-tengeren, a másikat pedig Arhangelszk térségében a föld alatt

– mondta a szakértő, majd hozzátette: mindkét teszt elmaradt.

Szolovej állítása szerint technikai problémáról számoltak be Putyinnak, de a professzor nem hisz ebben. Szerinte, ha egy harmadik teszt elmaradásáról is érkeznek majd hírek, akkor ott szabotázsra kell gyanakodni.

Nyitókép: Fabian Sommer / picture alliance via Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#ukrajna#orosz-ukrán háború#atombomba#szabotázs#teszt

Címlapról ajánljuk