Külföld

Lezuhant egy orosz utasszállító Moszkva közelében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 12. 17:50

A Szuhoj Szuperjet 100-as utasszállító repülőgép egy erdős területen zuhant le, utasok nem voltak a gépen, a háromfős személyzet életét vesztette.

Lezuhant egy Szuhoj Szuperjet 100-as utasszállító repülőgép pénteken, Moszkva közelében, jelentette a BBC az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlésére hivatkozva.

A Gazprom Avia flottájába tartozó repülőgépet előzőleg javították és a próbarepülés közben egy erdős területre zuhant és felrobbant. Az utasszállítón csak a háromfős személyzet tartózkodott, ők életüket vesztették.


A Szuhoj Szuperjet 100-as utasszállító egyike a belföldi légiforgalomban használt új orosz repülőgépeknek, ezt a konkrét típust 2011-ben kezdték használni. A nyugati szankciók miatt az orosz légiközlekedés egyre inkább kénytelen a hazai gyártmányú repülőgépekre támaszkodni, amikhez viszont akadozik az alkatrészellátás.

Ez a helyzet a Szuhoj Szuperjetekkel is, amikbe eredetileg rengeteg nyugati alkatrészt és elektronikus berendezést építettek be – ezek pótlása Ukrajna lerohanása óta gyakorlatilag megoldhatatlan kihívás.

Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#légikatasztrófa#szuhoj#szuperjet 100#lezuhant

Címlapról ajánljuk