Külföld

Így játszaná ki Magyarországot az EU

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 7:55

Az Egyesült Államok attól tart, hogy egyetlen oroszbarát EU-tagállam keresztülhúzhatja a számításait. Vajon kire gondolhattak?

Aggódik az Egyesült Államok amiatt, hogy a befagyasztott orosz vagyonból adjanak 50 milliárd dollárnyi kölcsönt Ukrajnának – írta hírlevelében a Politico. A világ legfejlettebb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő úgynevezett G7 csoport szerdai Rio de Janeiro-i találkozóján az EU feltehetően igyekszik majd megnyugtatni az amerikaiakat.

Az Egyesült Államok azért tartja kockázatosnak az 50 milliárd dolláros kölcsönt, mert egyetlen európai uniós tagállam elérheti az Oroszország ellen kivetett szankciók meghosszabbítását és a befagyasztott vagyon feloldását. Emiatt pedig a hitelt nyújtó országoknak, így az Egyesült Államoknak is, végső soron a saját pénzükből kellene finanszírozni a kölcsönt. Bár nem említették név szerint, feltehetően a vétóval rendszeresen fenyegető Magyarországra gondolhattak.

Most két opció van. A keményvonalas verzió szerint a lefoglalt orosz vagyontárgyakat lényegében határozatlan időre befagyasztanák. Ezt csak akkor oldanák fel, ha az Európai Bizottság javasolja, Oroszország pedig beleegyezik abba, hogy a háború után jóvátételt fizessen Ukrajnának. Ezt az elképzelést szerdán vitatják meg az európai uniós országok nagykövetei. A gyengébb verzió szerint viszont csak annyit csinálnának, hogy a szankciók, így a vagyontárgyak befagyasztásának kötelező felülvizsgálatát a jelenlegi 6 hónapról 18, 24 vagy 36 hónapra vinnék fel.

A döntést azonban nehezíti, hogy bármit is válasszon az EU, ahhoz egyhangú többség kell, tehát a Magyarország kijátszására kitalált döntéseket Magyarországnak is meg kellene szavaznia.

Sorra bojkottálják a tagállamok magyar soros elnökséget

Már hét uniós tagállam bojkottálja a magyar soros elnökséget – legutóbb Dánia jelentette be, hogy a minisztereik nem vesznek részt a magyarországi informális csúcstalálkozókon. Így tiltakoznak amiatt, hogy Orbán Viktor a hónap elején Vlagyimir Putyinnal egyeztetett Moszkvában. A szakértő szerint a bojkottnak nincs gyakorlati jelentősége, ez pusztán politikai üzenet, hogy miért, kiderül a Híradó riportjából.


Nyitókép: Hollie Adams / Reuters

#Külföld#magyarország#európai unió#ukrajna#orosz-ukrán háború#G7

Címlapról ajánljuk