EUEurópa

Manfred Weber: Súlyos biztonsági kockázat, hogy Magyarország oroszoknak osztja a Nemzeti Kártyát

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 14:26

Súlyos kockázatot jelent Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szerint a magyar kormány döntése, amellyel lazított az orosz és belarusz állampolgárokra vonatkozó vízumszabályokon. Ezért a pártelnök levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez, sürgős intézkedést követelve.

A levélben Weber arra kéri a Tanács elnökét, hogy vegyék a kérdést a következő vezetői csúcstalálkozó napirendjére, és a lehető legszigorúbb intézkedésekkel védjék meg a schengeni övezet integritását, illetve akadályozzák meg, hogy a tagállamok a jövőben a magyar kormányéhoz hasonló lépéseket tegyenek – írta a 444 a Financial Times cikke alapján.

Mint arról már korábban írtunk, július 9-én hatályba lépett az a jogszabályváltozás, mely kibővítette a Nemzeti Kártyával foglalkoztatható, harmadik országbeli, azaz unión kívüli állampolgárok körét többek között az Oroszországból és Belaruszból érkező munkavállalókkal.

Szemben a mezei vendégmunkás-státusszal, a Nemzeti Kártyával érkezők sokkal könnyebben jutnak be az országba, és tovább maradhatnak itt: kérelmükhöz nem kell benyújtani munkaerőigényről szóló igazolást, nincsenek kizárt foglalkozások, és rájuk nem érvényes a vendégmunkásokra vonatkozó létszámkorlát sem. 

A nemzeti kártyások kétéves tartózkodási engedélye három évvel akárhányszor meghosszabbítható, míg a vendégmunkások maximum egy évvel nyújthatják meg ittlétüket, azt is csak egyszer. Nemzeti Kártyával ráadásul családegyesítésre is lehetőség nyílik.

Paks II miatt?

Az oroszokra vonatkozó vízumszabályok lazítására a kormány szerint Paks II miatt van szükség, azonban Rácz András Oroszország-szakértő szkeptikus ezzel kapcsolatban, úgy véli, attól függően, hányan jönnek, a változás komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. A szakértő a Forbesnak elmondta, már most él Magyarországon egy pár ezer fős orosz kolónia az atomerőmű miatt, jelenleg azonban az új blokk építése nem halad. Elképzelhető ugyan, hogy valamikor elindul a beruházás azon szakasza, amihez további orosz szakemberekre lesz szükség, azonban ez jelenleg nem látszik. 

Mint Rácz fogalmazott: „Évek óta probléma, hogy a Roszatom képtelen elkészíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket és engedélyeztetést. Nem látszik, hogy ebben változás állna be.”

A szakértő azt mondta, nehezen értelmezhető, hogy a kormányzat idő előtt kinyitotta az ajtót az orosz vendégmunkások előtt, illetve azt sem érti, miért kell meghatározatlan számú orosz előtt szélesre tárni a magyar munkaerőpiacot, hiszen a Nemzeti Kártyával érkező vendégmunkások bármilyen állást vállalhatnak, nincsenek specifikus munkahelyhez kötve.

Rácz András úgy véli, a Nemzeti Kártya lényegében a Budapestről elköltöztetett Nemzetközi Beruházási Bankot helyettesítheti: a gyakran kémbankként emlegetett pénzintézet dolgozói diplomáciai mentességet élveztek, dolgozóik pedig szabadon érkezhettek az EU területére. A kormány eközben a jelek szerint nem ügyködik azon, hogy visszaszerezze a kémbank kezében maradt 23 milliárd forintot, legalábbis semmilyen csőd- vagy felszámolási eljárásnak nincs nyoma, amit korábban Gulyás Gergely miniszteri rangú kormánykommunikátor ígért.

Nyitókép: Manfred Weber a frissen megválasztott Európai Parlament nyitóülésén Strasbourgban 2024. július 16-án. Fotó: REUTERS/Johanna Geron

#Európa#magyarország#bevándorlás#nemzeti kártya#oroszország#belarusz#manfred weber#európai néppárt#Charles Michel#európai tanács#vízum

Címlapról ajánljuk