Belföld

Értettek a figyelmeztetésből Orbánék, kilép Magyarország az orosz kémbankból

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 15:41

Szerdán az USA szankcionálta a bankot, illetve a vezetését, csütörtökön Orbánék visszatáncoltak a bankból.

A kormány áttekintette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) helyzetét, és arra jutott, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért úgy döntöttek, hogy visszahívják onnan a kormányzati delegáltakat – írja a Világgazdaság hiteles forrásokra hivatkozva.

Az Orbán-kormány azután döntött így, hogy David Pressman, amerikai nagykövet szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat, és közöttük található a budapesti székhelyű, orosz Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselője is. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

A lap szerint a kormány 

megvizsgálta az NBB körüli kérdéseket, és arra a döntésre jutott, hogy nem képviselteti tovább magát a nemzetközi pénzintézetben.

Az nem derült ki, hogy a kilépéssel együtt a banknak el kell-e hagynia Magyarországot. Ez már csak azért is fontos kérdés, mert a kormány döntése értelmében a bank alkalmazottai és vendégei diplomáciai mentességet élveznek Magyarországon. Szakértők szerint ez lehetővé tette orosz hírszerzők magyarországi tevékenységének bővítését, beutazásukat a schengeni övezetbe. Ezért is emlegetik „kémbankként” a pénzintézetet. A bank befizetett jegyzettőkéje 427 millió euró a G7 szerint, amiből több mint 25 százalék (108 millió) esik Magyarországra. Azt egyelőre nem tudni, ennek a pénznek mi lesz a sorsa.

A kérdéseket feltettük a kormánynak, ha válaszolnak, beszámolunk róla. 

Figyelmeztető lövés az USA-tól

Pressman bejelentése után Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakmai vezetője azt mondta, fontos különbség a 2014-es állítólagos kitiltáshoz képest, hogy ezúttal a Nemzetközi Beruházási Bankot és az ahhoz kapcsolható személyeket szankcionálták, nem pedig kormányzati embereket.

Ettől függetlenül a diplomáciában ez egy jelentőségteli lépésnek számít, de egyben azt is mutatja: az Egyesült Államok ezt csak jelzésnek, figyelmeztető lövésnek szánta – fogalmazott az elemző.

Hunyadi szerint az Egyesült Államoknak nem az volt célja David Pressman mai bejelentésével, hogy látványos belpolitikai hatást érjen el, hanem csak az, hogy figyelmeztessék a magyar kormányt: problémát okoz Oroszország erősödő befolyása.

Nyitókép. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Belföld#Nemzetközi Beruházási Bank#kilépés#orbán-kormány#hunyadi bulcsú#bank

Címlapról ajánljuk