Belföld

David Pressman: Egy magyar állampolgár ellen is szankciót vet ki az Egyesült Államok

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 17:10

Az amerikai nagykövet szerint aggodalomra ad okot Magyarország kapcsolata Oroszországgal.

Több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat az Egyesült Államok, közöttük található a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselője is – közölte David Presmann amerikai nagykövet. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár – tette hozzá.

A három szankciókkal sújtott személy az orosz „kémbankként” ismertté vált pénzintézet vezetői közül:

  • Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke,
  • Laszlóczki Imre alelnök
  • és Georgij Potapov az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese.

Magyarország elutasította az Egyesült Államok bankkal kapcsolatos aggályait. 

Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány továbbra is szoros kapcsolatokat tart fent Oroszországgal, és különböző gazdasági utakon támogatja az orosz hadigépezetet 

– fogalmazott az amerikai nagykövet. A szankciók bevezetése azért volt szükséges, hogy csökkentsük Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez – jegyezte meg. 

Hozzátette: az Egyesült Államoknak továbbra is fontos a Magyarországgal kapcsolatos viszony, de csökkenteni akarták a különböző veszélyeket. David Pressman szerint több erőt igényel a két ország közötti viszony ápolása, de Magyarországnak és az Egyesült Államoknak közös jövője van.

A nagykövet úgy vélte, hogy Magyarországnak is meg kell értenie, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank problémát jelent. „A tény, hogy a tisztségviselők diplomataútlevelet kaptak, olyan probléma, amit muszáj megoldani” – fogalmazott. 

„Ez a bank és az általa itt foglalkoztatott emberek veszélyt jelentenek a magyar nép biztonságára és szuverenitására, és a szomszédos országokéra is.A bank ideérkezése óta nagyon sok alkalommal figyelmeztettük magyar barátainkat erre a veszélyre, és mostanra NATO-szövetségeseink közül csak a magyar állam maradt részvényese ennek a banknak” – mondta David Pressman.

Ki is a kitiltott Lászlóczki Imre?

Az orosz kémbank alelnöke diplomáját a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerezte 1987-ben. A pénzintézet honlapjára feltöltött életrajz szerint azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium különböző vezető beosztásait töltötte be. 

Vezette a minisztérium Humánerőforrás Főosztályát, majd Magyarország schengeni övezethez való csatlakozásáért, a közel-keleti és észak-afrikai országokkal való kapcsolattartásért volt felelős. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként képviselte Magyarországot Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, a Kirgiz Köztársaságban és Tádzsikisztánban. Diplomáciai képviseleteken szolgált Olaszországban, Kuvaitban, Líbiában, Marokkóban, Portugáliában és Oroszországban.

Egyre feszültebb viszony

Szerdán 17 órától David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete tart sajtótájékoztatót Budapesten.

A Bloomberg előzőleg azt írta, hogy az Egyesült Államok több magyarországi magánszemély, köztük egy EU- és NATO-tagállamban működő bank tisztviselői ellen hozhat szankciókat. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa, valamint a budapesti nagykövetség nem kommentálta az értesülést.

A Magyar Hang és a HVG információi szerint az orosz kémbankként ismertté vált Nemzetközi Beruházási Bank vezetőit sújthatják szankciókkal.

Magyarország és az Egyesült Államok közötti viszony egyre feszültebb azóta, hogy a Magyar Nemzet korábbi tudósítása szerint Orbán Viktor a legfőbb problémák között említette az USA-t. 

Meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben

fogalmazott.

A nagykövetség azóta plakátkampányt is indított „ruszkik haza” felirattal, David Pressman pedig azt tette szóvá, hogy ellene indított a magyar kormány lejárató kampányt. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#david pressman#amerikai nagykövet#sajtótájékoztató#amerikai-magyar viszony

Címlapról ajánljuk