Belföld

Átvilágítás nélkül eresztheti be a kormány az orosz és belarusz „vendégmunkásokat” Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 14:43

Megnyitja a kormány az orosz és fehérorosz vendégmunkások előtt a magyar piacot, miután azok július eleje óta Nemzeti Kártyát igényelhetnek. Rácz András Oroszország-szakértő szerint ennek komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak.

Orosz és fehérorosz vendégmunkások is jöhetnek július elejétől Nemzeti Kártya igénylésével Magyarországra dolgozni, ezzel a magyar kormány tágra nyitotta a schengeni nemzetbiztonsági kaput – írja a Forbes.

A kártya eddig a boszniai, észak-macedón, moldovai, montenegrói, szerb és ukrán vendégmunkások számára volt elérhető, ezt bővítették ki a két országgal. A cikk szerint az orosz és a belarusz munkások beutazásának könnyítése mögött magyarázatként a paksi atomerőmű bővítése állhat.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint azonban, amíg a Roszatom képtelen elkészíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket és engedélyeztetést, addig nem fog elkezdődni az építkezés nukleáris technológiai fázisa, amelyhez orosz szakemberek kellenének. Rácz azt is hozzátette, „ha ennek ellenére a kormányzat idejekorán kinyitja előttük ezt az ajtót, az nehezen értelmezhető”.

A szakértő szerint inkább az amerikai nyomásra Budapestről elköltöztetett Nemzetközi Beruházási Bankot helyettesítheti a Nemzeti Kártya. Az orosz vezetésű, gyakran csak„kémbankként” emlegetett pénzintézet dolgozóinak komoly diplomáciai mentességük volt és szabadon érkezhettek az EU-ba a dolgozóik. Rácz úgy fogalmazott, a Nemzeti Kártyával – hacsak nincs a jogszabályba beépítve valami ezt kizáró fék – akkor egy nagyon hasonló dolog történhet: nagy számban jöhetnek be oroszok újra anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve.

Rácz úgy fogalmazott: „Én ebben komoly potenciális nemzetbiztonsági kockázatot látok annak függvényében, hogy hányan jönnek”. Úgy véli, a kockázatot jelentő oroszok számára a schengeni zóna a cél, ráadásul a Nemzeti Kártyával érkezőkre nem vonatkoznak olyan utazási korlátozások, mint például azokra, akik vendégmunkásnak jönnek.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója Moszkvában. Fotó: Reuters/Evgenia Novozhenina

#Belföld#oroszország#fehéroroszország#nemzeti kártya#nemzetbiztonsági kockázat#rácz andrás#vendégmunkás#paks#atomerőmű

Címlapról ajánljuk