Gazdaság

Látszólag semmit sem tesz a kormány, hogy visszaszerezze a milliárdokat az orosz kémbanktól

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 10:01

A cégnyilvántartásban nincs nyoma annak a a csőd- vagy felszámolási eljárásnak, amelyről Gulyás Gergely korábban többször is állította, hogy zajlik.

Jelenleg 26 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). A Népszava azt írja: egyelőre nincs látható jele annak, hogy a kabinet futna a pénz után, ugyanis nincs nyoma a cégnyilvántartásban annak a csőd- vagy felszámolási eljárásnak, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is állította, hogy zajlik.

Korábban Magyarország utolsó EU-tagként hagyta ott a pénzintézményt, amelyből Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójának kezdete óta sorra szálltak ki az európai országok. A sor végén Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária lépett ki, majd utánuk a magyarok. 

A lap szerint a kiszállás gyorsan ment, de az elválással akadnak gondok: az egykori tagországoknak rengeteg pénzük ragadt az IIB-ben, amely hazánkban egy fővárosi, exkluzív Duna-parti ingatlant, a Lánchíd Palotát kapta székhelyéül.

Gulyás Gergely egy tavaly novemberi kormányinfón azt mondta: „Amennyire az eljárás részleteit ismerem, itt van egy tartozás a magyar állam felé, és van egy eljárás a bankkal szemben, hogy ez az eljárás átfordult-e csőd- vagy végelszámolási eljárásba. Azt hiszem, talán még nem, de várható, hogy átfordulhat, és akkor a csőd- vagy felszámolási eljárás szabályai szerint az állam érvényesíti valamennyi igényét a hitelezővel szemben.” Idén májusban pedig Gulyás már úgy tudta, hogy el is indult a felszámolás, ám ennek azóta sincs nyoma.

A kormány tavaly augusztusban még nem volt hajlandó elárulni az RTL Híradónak, hogy  visszakaptak-e már valamennyi pénzt az orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Banktól.


Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#orosz kémbank#tartozás#Nemzetközi Beruházási Bank#csőd#eljárás#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk