EUEurópa

Újabb magyar vétó: nem ítélhette el a venezuelai választást az EU Orbánék miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 8:45

A magyar kormányt a Politico cikke szerint nem lehetett elérni, hogy kommentálja, miért vétózta meg a nyilatkozatot.

Magyarország megvétózta az EU közös nyilatkozatát, amiben a venezuelai elnökválasztással kapcsolatos aggodalmaiknak adtak volna hangot a választáson történt állítólagos „hibák és szabálytalanságok” miatt az uniós országok – írta keddi hírlevelében a Politico

A lapnak két uniós tisztségviselő elmondta, hogy a közös nyilatkozatot hétfőn akarták közzétenni, de ez Budapest ellenállásán megbukott.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője végül a saját neve alatt adott ki egy nyilatkozatot, amiben közölte, hogy „megbízható belföldi és nemzetközi megfigyelők jelentései azt mutatják, hogy a választáson hiányosságok és szabálytalanságok voltak”. Majd másnap szintén a saját neve alatt adott ki egy újabb közleményt, mert nyilvánvaló volt, hogy Magyarország továbbra sem fogja támogatni a közös nyilatkozat kiadását.

A magyar kormányt a Politico cikke szerint nem lehetett elérni, hogy kommentálja, miért vétózta meg a nyilatkozatot.

Videón a népharag: tömegek tiltakoznak Maduro ellen

Hétfő reggel Nicolas Maduro venezuelai elnök és ellenzéki riválisa, Edmundo González is saját győzelmét hirdette ki a vasárnap tartott elnökválasztás után. Az ország választási hatósága hétfőn nem sokkal éjfél után közölte, hogy Maduro a szavazatok 51 százalékával megnyerte a választást, immáron a harmadik ciklusra.

Vasárnap több exit poll is Edmundo González győzelemét vetítette előre, a hatóság szerint azonban az ellenzéki jelölt csak a szavazatok 44 százalékát szerezte meg. Az amerikai választásokról ismert Edison Research közvélemény-kutató intézet egy exit pollban azt jósolta, hogy Gonzalez a szavazatok 65 százalékát, míg Maduro a voksok 31 százalékát fogja megszerezni.

Az állami tévében közölt hivatalos eredmények szerint a két riválison kívül pontosan 4,6 százalékot kapott fejenként a három másik jelölt – így összesen 109 százalékos részvétel jött ki.

Hétfőn ezrek vonultak az utcákra Venezuela-szerte a 2013 óta hatalmon lévő Maduro távozását, a 25 éve fennálló, Moszkva-barát egypárti hegemónia felszámolását követelve. Az Edmundo Gonzálezt támogató tüntetők többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel, gumiabroncsokat gyújtottak fel, barikádokat emeltek, Molotov-koktélokat és köveket dobálva válaszoltak a könnygázt és gumilövedéket is bevető rendőri erőszakra.


Nyitókép: Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök ünnepel, miután a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére Caracasban 2024. július 29-én hajnalban. Fotó:MTI/AP/Fernando Vergara

 

#Európa#magyarország#orbán-kormány#vétó#venezuela#eu#választás

Címlapról ajánljuk