Külföld

Magyarország egyedül blokkolhat, kihátráltak a csehek is

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 6:50

Az Európai Unió szankciókat vezetne be a szélsőséges izraeli telepesek ellen. A döntést eredetileg Magyarország és Csehország is blokkolta volna. A csehek mostanra kihátráltak, így Magyarország magára maradt a kérdésben.

Magyarországon kívül már mindenki szankciókat vezetne be a szélsőséges izraeli telepesekre – írta a Politico hírlevele csütörtökön. Korábban azt írtuk, a döntést Magyarország mellett Csehország is blokkolná, azonban a csehek szerdán cáfolták ezt. Jan Lipavský külügyminiszter azt mondta a Politiconak:

Csehország érdemben nem blokkolja az erőszakra uszító izraeli telepesekkel szembeni szankciók bevezetését.

A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett: ezeket a szankciókat nem lehet összekapcsolni a Hamász terroristáival szembeniekkel.

Egy terrorcselekmény nincs egy szinten a telepesek tetteivel

– mondta ezzel kapcsolatban.

Így úgy néz ki, Magyarország egyedül maradt a kérdésben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban azt mondta:

Semmiképpen nincs most itt az ideje izraeli telepesek szankció alá vonásának az Európai Unió részéről, ahogy azt egyesek szeretnék, ugyanis ez csak további feszültségeket kelthetne és meghosszabbíthatná a terrorellenes műveleteket.

A magyar tárcavezető szerint a témáról „indulatokkal túlfűtött, nagyon alacsony színvonalú személyeskedésbe átmenő” vita zajlott az EU külügyi tanácsában, és „nagyon komoly Izrael-ellenes álláspontot” vél felfedezni Európában. Úgy látja, „az antiszemita bűncselekmények száma rohamosan növekszik, az Izrael-ellenes tüntetések száma nő, és a modernkori antiszemitizmus tombol”.

Nyitókép: Izraeli katonák megakadályozzák, hogy palesztinok belépjenek a palesztinok és a zsidó telepesek ellentétei miatt megosztott ciszjordániai Hebron régi városrészébe 2022. március 17-én – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#magyarország#vétó#izrael#telepesek#Hamász

Címlapról ajánljuk