Külföld

Szijjártó Péter: Modernkori antiszemitizmus tombol

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 19:48

A külügyminiszter szerint nincs itt az ideje annak, hogy izraeli telepeseket büntessen az EU.

Nyilatkozatban indokolta Szijjártó Péter, miért blokkolhatja Magyarország, hogy az európai tagállamok szankciókat hozzanak az izraeli telepesek ellen. Mint korábban írtuk, az elmúlt hónapokban szélsőséges telepesek palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonaikból, erre az EU azzal válaszolna, hogy megtiltanák egyes izraeli szélsőségeseknek, hogy az unió területére lépjenek.

Semmiképpen nincs most itt az ideje izraeli telepesek szankció alá vonásának az Európai Unió részéről, ahogy azt egyesek szeretnék, ugyanis ez csak további feszültségeket kelthetne és meghosszabbíthatná a terrorellenes műveleteket

– idézi az MTI azt a nyilatkozatot, amit a magyar külügyminiszter New Yorkban adott. Szerinte a témáról „indulatokkal túlfűtött, nagyon alacsony színvonalú személyeskedésbe átmenő” vita zajlott az EU külügyi tanácsában, és „nagyon komoly Izrael-ellenes álláspontot” vél felfedezni Európában. Úgy látja, „az antiszemita bűncselekmények száma rohamosan növekszik, az Izrael-ellenes tüntetések száma nő, és a modernkori antiszemitizmus tombol”.

Szijjártó szerint „nyugat-európai kormányok ennek felülve most épp azt szorgalmazzák, hogy egyes izraeli állampolgárokat, úgynevezett telepeseket tegyenek fel szankciós listára”, noha Európának „arra kellene koncentrálni, hogy a terrorellenes műveletek mielőbb sikerre vezessenek, és az élet visszatérhessen a normális mederbe a Közel-Keleten”. Örül annak, hogy a csehek is hasonló álláspontot képviselnek, de „a többiek álláspontja most sem befolyásol minket” – mondta.

Korábban az ENSZ nemzetközi bírósága utasította arra Izraelt, hogy biztosítsa, hogy katonai erők ne kövessenek el háborús bűnöket a palesztinok ellen Gázában, és büntesse a népirtásra való uszítást a közéletben.

Nyitókép: MTI/KKM

#Külföld#szijjártó péter#izrael#telepesek#gáza#európai unió

Címlapról ajánljuk