Külföld

Újabb uniós döntést blokkolhat Magyarország

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 7:09

Az Európai Unió szankciókat vezetne be a szélsőséges izraeli telepesek ellen. Magyarország és Csehország blokkolná a döntést.

Az Európai Unió tagállamai szerdán várhatóan megvitatják a szélsőséges izraeli telepesekkel szembeni szankciókról szóló javaslatot – írta a Politico a hírlevelében. A kezdeményezést azonban Magyarország és Csehország is blokkolja. A szankciók lényege az lenne, hogy megtiltanák egyes izraeli szélsőségeseknek, hogy az Európai Unió területére lépjenek.

A lépésre azután szánta el magát az EU, hogy az elmúlt hónapokban szélsőséges izraeli telepesek palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonaikból, amit egyesek szerint az izraeli kormány hallgatólag még támogat is. Ezzel pedig a térség egyre távolodik attól a kétállami megoldástól, amit hivatalosan az Európai Unió és az Egyesült Államok is támogat.

A döntést most előmozdíthatja, hogy az eddig óvatos Németország is elkezdte keményebben bírálni az izraeli kormányt, valamint hogy az Izrael-ellenességgel aligha vádolható Egyesült Államok szankciókat vezet be olyan izraeliek ellen, akik palesztinokat öltek meg, vagy űztek el a földjeikről.

Nyitókép: Izraeli telepek Betlehem körül – Fotó: Andrew Lichtenstein / Corbis via Getty Images

#Külföld#magyarország#vétó#izrael#Hamász#háború#telepesek

Címlapról ajánljuk