Belföld

A NATO nem oszt meg mindent Magyarországgal, mert kételkednek a magyar kormány lojalitásában

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 8:50

A közös csatornákon csak kevésbé érzékeny információkat osztanak meg a tagállamok, mert tudják, hogy a címzettek között van Magyarország is.

A NATO-n belüli információáramlást már korlátozzák a magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kétségek miatt, írja a Vsquare hírlevelét szemléző Népszava. Az érintett tagországok csak kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztanak meg a központi NATO-csatornákon, tudván, hogy Magyarország is a címzettek között van. Ehelyett ezeket az információkat más csoportokban osztják meg, melyeknek Magyarország nem tagja.

A NATO egyik illetékese elmondta, hogy bár néhány magasrangú magyar hírszerző tisztben bíznak, aggódnak amiatt, hogy az információk Orbán Viktor asztalára kerülhetnek. Egy uniós ország volt polgári hírszerzője szerint a probléma az ország politikai vezetésével van.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a héten Budapestre utazott, hogy Orbán Viktorral két kulcsfontosságú kérdésről tárgyaljon: ne akadályozza Mark Rutte NATO-főtitkári pályázatát, és ne blokkolja a legújabb ukrajnai segélycsomagot. Ez a segélycsomag tartalmazza a NATO ukrajnai összekötő missziójának finanszírozását, a katonai segélyek koordinálását és pénzügyi támogatást.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#magyarország#nato#oroszország#bizalom

Címlapról ajánljuk