Belföld

Orbán Viktor: A magyar kormány nem blokkolja a NATO ukrajnai döntéseit

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 11:24

Szerdai tárgyalásuk után nyilatkozott Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtikár. 

Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyeket a többi tagállam szorgalmaz – jelentette ki Orbán Viktor, a Jens Stoltenberg NATO-főtikárral folytatott tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón. A kormányfő közölte, hogy Magyarország „lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak”, hozzátéve, hogy „1300 magyar katona vesz részt NATO-műveletek keretében”

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország tudomásul veszi, hogy „a mienktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős”, hozzátéve, hogy a kormánynak nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa.

Jens Stoltenberg azután érkezett Magyarországra, hogy Orbán Viktor közölte: Magyarország felülvizsgálhatja NATO-kötelezettségeit azért, hogy bizonyos akciókban megtagadhassák a részvételt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a NATO szabályai alapján „minden NATO területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet”, hozzátéve, hogy ezt a főtitkár a keddi tárgyaláson megerősítette, így „Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amikre szükségünk van”.

Jens Stoltenberg közölte, hogy elfogadja, hogy Magyarország nem akar részt venni az Ukrajnát segítő NATO-misszióban, és megerősítette, hogy magyar személyek nem fognak abban részt venni, és magyar pénzügyi forrásokat sem használnak. „Ugyanakkor a magyar miniszterelnök biztosított arról, hogy nem fog ellenállni” ezeknek a kezdeményezéseknek – tette hozzá a NATO főtitkára.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#orbán viktor#jens stoltenberg#nato#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk