Külföld

Lezuhant egy méregdrága orosz támadóhelikopter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 25. 10:16

Műszaki hiba miatt zuhanhatott lakatlan területre egy Mi-28-as támadó helikopter, a kétfős személyzet életét veszítette.

Lezuhant csütörtökön egy Mil Mi-28-as „Havoc” támadó helikopter rutinrepülés közben a kalugai régióban, írja az MTI. A kétfős személyzet életét vesztette.

„A helikopter lakatlan területen zuhant le. A földön nem keletkeztek károk. A személyzet életét vesztette” – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel az orosz védelmi minisztérium.

Lezuhant egy orosz támadóhelikopter
Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Az előzetes verzió szerint a 18 millió dollárba kerülő helikopter műszaki hiba miatt zuhant le. Az orosz légierő vizsgálóbizottságot küldött a baleset helyszínére, írja az MTI. A helikopter 

Korábban a régió kormányzója, Vlagyiszlav Sapsa arról számolt be, hogy a helikopter a Zsidrai járásban – azaz az ukrán határtól nem messze – zuhant le, a helyszínre mentőegységet küldtek.

Az orosz forrásokra hivatkozó Nexta szerint a helikopter ukrajnai bevetésről tért vissza, amikor tűz keletkezett a pilótafülkében:


A Mi-28 támadóhelikoptert páncélozott járművek, földi erődítmények és csapatok, valamint légi célpontok felkutatására és megsemmisítésére tervezték a 80-as években. A típus 2009-ben állt szolgálatba, az Ukrajna elleni totális háborúban nagy számban vetette be az orosz hadsereg ukrán célpontok ellen. 

A kezdetben több mint 120 példányból álló Havoc-flotta mostanra megtizedelődött, a megmaradt példányok szervízelése komoly nehézségekbe ütközik, alkatrészellátásuk pedig bizonytalan. Arról, hogyan darálta le az ukrán hadsereg az oroszok harci eszközeit, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Nyitókép (illusztráció): egy 2015-ben lezuhant Mi-28-as lángoló roncsai – Fotó: Vitaly Kuzmin / Wikimedia Commons 

#Külföld#oroszország#mi-28#helikopter#lezuhant

Címlapról ajánljuk