Külföld

Az elfoglalt ukrán területeken katonák ellenőrzik, hogyan szavaznak az emberek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 24. 13:16

Ajtóról ajtóra járnak. A helyiek megfélemlítésekről számoltak be, és arról, teljesen feleslegesnek érzik a szavazást. 

Katonák ajtóról ajtóra járva viszik házhoz az urnákat az Oroszország által elfoglalt területeken tartott népszavazás részeként, amin arról dönthetnek, hogy függetlenné váljanak, és csatlakozzanak Oroszországhoz. Ukrajna és a nyugati országok már jelezték, hogy nem fogják elfogadni az eredményeket, mert a szabad választást nem tartják lehetségesnek.

A BBC-nek egy, az érintett területek egyikén élő nő elmondta, hogy a népszavazási lapra a katonák írják fel a választást, miután szóban el kell mondani nekik, hogy igennel vagy nemmel szavaznak-e a kérdésre. Egy másik nő pedig arról számolt be, hogy háztartásonként csak egy szavazólapot osztottak ki.

Az elfoglalt ukrán területeken katonák ellenőrzik ki hogyan szavaz
Fotó Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint a népszavazáson 23,6 százalékos volt a részvételi arány az első napon Donyeckben, míg az Interfax híre szerint Zaporizzsja megyében 20,5 százalék, Herszon megyében 15 százalék. A hirtelen megszervezett, öt napig tartó szavazást az ukrajnai szakadár „Donyecki és Luhanszki Népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területein tartják.

A Guardiannek Herszonban élő emberek elmondták, hogy nincsen semmilyen kampány a városban, és úgy érzik, hogy teljesen felesleges elmenniük szavazni, mert a szavazatokat úgyis úgy fogják megszámolni, hogy az eredmény az legyen, amit az oroszok akarnak. A lapnak szintén arról számoltak be, hogy házról házra járnak az urnákkal.

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint a katonák jelenlétére biztonsági okokból van szükség.

Nyitókép:Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#népszavazás#oroszország#ukrajna#szakadár

Címlapról ajánljuk