Külföld

Több ukrajnai megszállt területen is népszavazás kezdődött az Oroszországhoz való csatlakozásáról

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 10:06

A nyugati országok előre jelezték, hogy a népszavazás eredményét nem fogják elismerni.

Öt napig tartó népszavazás kezdődött pénteken az ukrajnai szakadár „Donyecki és Luhanszki Népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területeinek Oroszországhoz való csatlakozásáról – írta az MTI.

Az első szavazóhelyiségek az orosz Távol-Keleten, majd Szibériában nyíltak meg az érintett területek evakuált lakosai számára. 

A háború kezdete óta a védelmi tárca szerint több mint hárommillió embert telepítettek Oroszországba.

Biztonsági okokból személyes szavazás mind a négy régióban csak a zárónapon, szeptember 27-én lesz, fokozott óvintézkedések mellett, addig mozgóurnás szavazással vagy a szomszédos területeken lehet majd voksolni.

A TASZSZ hírügynökség összesítése szerint a donyecki régióban potenciálisan másfél millió, Herszon megyében 750 ezer, Zaporizzsja megyében pedig félmillió ember adhatja le szavazatát.

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban a szavazólapokat csak oroszul nyomtatták ki, Herszon és Zaporizzsja megyében pedig két nyelven, ukránul és oroszul. 

A nyugati országok előre jelezték, hogy a népszavazás eredményét nem fogják elismerni, ugyanúgy, ahogy az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krímben megtartott referendumét sem.

A népszavazás idején a helyi szervek mellett az orosz nemzeti gárda is jelen lesz.

Nyitókép: A szakadár luhanszki regionális választási bizottságának önkéntese a népszavazásról szóló röplapokat osztogat a lakosoknak Luhanszkban szeptember 22-én – Fotó: MTI/AP

 

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#népszavazás#luhanszki népköztársaság#Donyecki Népköztársaság#Herszon#zaporizzsja

Címlapról ajánljuk