Külföld

Óraműpontossággal történik a hatalom átadása – mutatjuk, mi történik a királynő halála után

Mohos MátéMohos Máté

2022. szeptember 9. 13:25

Részletesen megtervezték a következő napok, hetek eseményeit. A London Bridge után életbe lépett az Unikornis hadművelet, utána pedig jött a Spring Tade protokoll, ami már az új király, III. Károly megkoronázását készíti elő. Hogy ez pontosan melyik napra esik majd, egyelőre még nem tudni, de annyi már most biztos, hogy nemzeti ünnep lesz. 

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a királynő halálakor elkezdődött a London Bridge hadművelet, ami a hivatalos – részben titkos – protokoll az uralkodó távozásának kezelésére és végső nyugalomra helyezésére. Ezt bonyolítja most az Unikornis hadművelet, amit arra az esetre találtak ki, ha a királynő Skóciában hal meg.

Közben egy harmadik protokoll is életbe lépett, a Spring Tide hadművelet: ez pedig III. Károly király megkoronázását és beiktatását készíti elő. Alaposan kitalált, de elég bonyolult idővonalról van szó. Alább összeszedtük, hogy mikor várható milyen fontos esemény a folyamatokban.

Szeptember 9.

Az Unikornis hadművelet értelmében a királynő testét a skóciai Balmoralból Aberdeen városába szállítják, ahonnan egy vonat viszi tovább Edinburgh-be.

Itt egy napot pihen a királynő teste a Holyroodhouse nevű középkori kastélyban.

Eközben Londonban hivatalosan is bejelentik, hogy III. Károly az új király. A privát ceremónia délelőtt kezdődött a St. James palotában, utána pedig a király nyilvános beszédet tart. Annyit már most tudni, hogy az új uralkodó külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára

Az udvar azt közölte, hogy a király kívánsága szerint a családi gyász péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik. 

A királyi család tagjai közben pénteken Balmoralból Londonba érkeztek. Meghan Markle és Kate Middleton nem volt velük: előbbi okairól nem sokat tudni, utóbbi pedig gyerekeit kísérte el iskolába a tanítás első napján.

Szeptember 10.

A királynő holttestét a St. Giles katedrálisba szállítják Edinburgh közelében. A gyászolók ekkor összegyűlhetnek a kastély és a St. Giles előtt.

Közben Londonban a király fogadást tart a külföldi méltóságoknak és a diplomatáknak.

Szeptember 11.

A királynő holtteste ezen a napon érkezik Londonba, a St. Pancras vasútállomásra. Innentől a London Bridge hadművelet szabályai szerint járnak el.

A vonat az állomásról lassan halad a Buckingham palota felé, hogy a gyászolók leróhassák tiszteletüket.

A holttest először a palota tróntermében pihen, aztán továbbviszik a Westminster Hall-ba. Itt négy napig marad.

A király beszédet mond az Egyesült Királyság parlamentjének.

Szeptember 16.

A királynő holttestét díszőrség őrzi, azt a Westminster Hall közepén ravatalozzák fel. A gyászolók megtekinthetik őfelségét, és leróhatják a tiszteletüket.

A király hivatalos találkozón vesz részt Liz Truss miniszterelnökkel.

Szeptember 17.

III. Károly esti fogadást tart külföldi méltóságoknak.

Óraműpontossággal történik a hatalom átadása – mutatjuk, mik a pontos lépések a királynő halála után
Fotó:: Károly herceg és Anna hercegnő Fülöp herceg temetésén Fotó: Chris Jackson / WPA Pool / Getty Images

Szeptember 18.

Ezen a napon temetik el II. Erzsébet királynőt. A ceremónia délelőtt 11-kor kezdődik a Westminster katedrálisban. Fontos, hogy ez csak az előzetesen valószínűsíthető dátum: azt még a palotának meg kell erősítenie. A királynő állami temetést kap, amin a várakozás szerint kétezer ember vehet majd részt. II. Erzsébetet a IV. György kápolnában helyezik végső nyugalomra, néhai férje, Fülöp herceg mellé. Szeptember 18-a nemzeti gyásznap lesz, kétperces néma csönddel.

A szertartás után privát fogadást tart a király. Az uralkodó a temetést megelőző napokban körbeutazza az Egyesült Királyságot, és több ceremónián is részt vesz Edinburgh-ben, Belfastban és Cardiffban, mielőtt visszatér Londonba. 

Ebben az időszakban parlamenti munka is szünetel.

Szeptember 18-cal véget ér a hivatalos tizenkét napos gyászidőszak, és bár nemzeti gyásznap lesz, a munkaadóknak nem lesz kötelező szabadnapot adni a dolgozóknak.

Arra viszont még nincs pontos időpont, hogy mikor koronázzák meg hivatalosan III. Károlyt, ugyanis ezt a ceremóniát hosszú idő előkészíteni. Annyit tudni, hogy több hónapot is kell majd erre várni, valamint hogy ez a nap is nemzeti ünnep lesz.

Nyitókép: Reggeli

#Külföld#királynő#király#iii. károly#ii. erzsébet#temetés#koronázás#idő#ma

Címlapról ajánljuk