Külföld

Károly hercegből III. Károly király lett, de még hátra van számára egy fontos esemény

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 21:48

Habár az utódlás szabályai szerint II. Erzsébet halála után rögtön ő lett a király, fontosak a szokások.

A brit utódlás szabályainak értelmében a királynő halálának pillanatától minden ceremónia nélkül Károly herceg lett az új angol király. Úgy döntött, megtartja eddig használt keresztnevét, így ezentúl III. Károly királyként fognak rá hivatkozni.

Azonban a BBC emlékeztet, hogy a koronázási ceremóniáig még több hagyományos lépést is meg kell tennie a családnak. A királynő halála utáni 24 órában hivatalosan is bejelentik Károly királyságát a St. James palotában Londonban.

Ezt egy Trónra Lépési Bizottság előtt teszik meg, ami vezető közszolgákból áll. A király a következő nap találkozik a bizottsággal. Itt jelenti be a király, hogy elfoglalja a trónt, és esküt tesz. Ezután trombitaszó mellett a köz számára is bejelentik, hogy III. Károly az új uralkodójuk.

Megváltozik a himnusz szövege is: ahelyett, hogy „Isten óvja a királynőt”, ezentúl azt fogják énekelni, hogy „Isten óvja a királyt”. Ezután már csak a koronázás van hátra, amit a Westminster Apátságban tartanak. Igaz, ezen szertartás előkészületei hosszabb ideig fognak tartani: II. Erzsébetet például trónra lépése után fél évvel koronázták meg hivatalosan. A koronázást a Canterbury-i érsek végzi.

Nyitókép: Samir Hussein / WireImage

#Külföld#iii. károly#károly király#ii. erzsébet#királynő#halál#koronázás

Címlapról ajánljuk