Sport

5+1 szimpatikus újítás a párizsi olimpián, amit nem láttunk jönni

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 15:09

Pénteken elstartol a XXXIII. nyári olimpia, aminek Párizs ad otthont, bár egy versenyszámot Franciaország határain kívül rendeznek majd. A játékokon 206 nemzet versenyzői küzdenek meg, összesen több mint 10 ezer sportoló érkezik Párizsba. A versenyek 32 különböző sportágban zajlanak majd, köztük olyanban is, amit korábban még sosem láthattunk olimpián. Íme 5+1 izgalmas tény a hamarosan kezdődő olimpiai játékokról.

1. Az olimpia helyszínei

Párizs 1900 és 1924 után harmadjára ad otthont az olimpiának, ezzel felzárkózik a legutóbbi európai házigazda, London mellé, amely eddig szintén háromszor rendezett olimpiát.

A 2024-es olimpián óriási hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra: a versenyeket szinte kizárólag meglévő vagy ideiglenes létesítményekben rendezik meg. 

Lesznek majd versenyszámok például a Yves-du-Manoir Olimpiai Stadionban is, amely már az 1924-es párizsi olimpiának is fontos helyszíne volt. A ma már százéves aréna akkor a nyitóünnepségnek, valamint atlétikai és vívó számoknak adott otthont, ezúttal pedig – némi tatarozásnak köszönhetően – a gyeplabdamérkőzéseket rendezik majd itt.

Nem a százéves stadion azonban a legkorosabb helyszín az olimpián, hanem az 1900-as világkiállításra épült Grand Palais, ahol a vívás és taekwondoversenyeket rendezik. A történelmi helyszínek közül is kiemelkedik viszont a versailles-i kastély, amelynek udvara a lovas versenyszámok helyszínéül szolgál majd. A focitornák Párizs mellett marseilles-i, bordeaux-i és lyon-i arénákban is zajlanak majd.

5+1 érdekesség a párizsi olimpiáról
Az olimpia lovas számoknak otthont adó versailles-i kastély látványterve –  Fotó: Olympics.com

A legnagyobb vihart egyértelműen a nyílt vízi számok rendezése kavarta, ezeket a számokat ugyanis a Szajna vizében rendezik meg. Sokáig úgy tűnt, hogy a folyó higiéniai okok miatt nem lesz alkalmas a versenyzésre, most azonban a hírek szerint sikerült elfogadható szintre hozni a vízminőséget.

A párizsi olimpiára a fenntarthatóság jegyében mindössze három helyszín épült újonnan: a tollaslabda- és ritmikusgimnasztika-versenyeket rendező Alice Milliat-aréna, a Saint-Denis-víziközpont és a Le Bourge-mászócsarnok.

2. Nyitóünnepség

Az újkori olimpiák történetében idén először nem stadionban rendezik meg a nyitóünnepséget. Az egyes nemzetek sportolói a Szajna 6 kilométer hosszú szakaszán hajókkal fognak végighaladni. A július 26-i ünnepségre a Reuters jelentése szerint több mint 300 ezer embert várnak, a biztonságra pedig 45 ezer rendőr ügyel majd.

5+1 érdekesség a párizsi olimpiáról
A párizsi olimpia nyitóünnepségének látványterve – Fotó: Olympics.com

3. Sportágak

1896-ban az első újkori olimpián 9 sportágban méretették meg magukat a versenyzők, 128 évvel később Párizsban ez a szám már 32 lesz. Az sportágak terén három Tokióban bemutatkozó számot ezúttal is megrendeznek, 2021 után idén is lesz 3x3-as kosárlabda, gördeszka és szörf. Tokióhoz képest viszont kikerült a programból a karate és a baseball.

5+1 érdekesség a párizsi olimpiáról
Az új olimpiai sportág: a breaktánc – Fotó: Olympics.com

Párizsban egy sportág debütál olimpiai versenyszámként, amely nem más mint a breaktánc. A szám korábban a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpia programjában is szerepelt, és már ekkor tervezték, hogy a „felnőtt” olimpia programjába is bekerül. A versenyen 16 női és 16 férfi táncos egyénileg méretteti meg magát a 9 tagú zsűri előtt, akik hat szempont alapján pontoznak majd.

4. Amatőrök a maratonon

Az olimpiai játékok történetében idén először tömegfutást rendeznek a maratoni távon. Az útvonalat ugyanis a férfi és női olimpiai mezőny mellett az amatőrök is kipróbálhatják majd, mivel a szervezők a játékok ideje alatt tervezik a „mindenki maratonja" futás lebonyolítását is, mintegy 20 ezer résztvevővel.

5+1 érdekesség a párizsi olimpiáról
Fotó: Olympics.com

A versenyhez gyönyörű helyszínek szolgáltatják majd a hátteret. A mezőny elhalad majd a versailles-i kastély, az Eiffel-torony, a Louvre és a Tuileriák kertje mellett is. A fővároson kívül Hauts-de-Seine megye településeit érintik a futók, akik a párizsi Városházától rajtolnak, és az Invalidusok dómja előtti téren érnek célba. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem a férfiak, hanem a nők maratoni versenye lesz az atlétika utolsó eseménye, amelyre néhány órával a záróünnepség előtt kerül sor.

5. Érmek

Minden olimpiára egyedi érmek készülnek, amelyek kizárólag arra az olimpiára jellemzők, és ez most sincs másként. A dobogós sportolók ezúttal egy darabka Párizst kapnak majd a nyakukba, hiszen a érmek készítésekor felhasználták azokat a vasdarabokat, amelyeket a Eiffel-torony felújításakor cseréltek le. A szervezőbizottság kreatív igazgatója, Thierry Reboul az érem prezentáción elmondta, az alapgondolat az volt, hogy a játékokat összekössék a francia főváros nevezetességével. „Párizs legnagyobb szimbóluma az Eiffel-torony. Ez pedig lehetőség a sportolók számára, hogy hazavigyék magukkal Párizs egy darabját.”

5+1 érdekesség a párizsi olimpiáról
Fotó: Olympics.com

Az érmek előlapján hatszögű formában található a toronyból származó vasanyag, míg a hátlapon Niké, a győzelem istennője, az Akropolisz és az Eiffel-torony látható.

5+1. Kabala

A legtöbb sporteseményen valamilyen állatról mintázzák a kabalafigurát, ezúttal azonban egy francia jellegzetesség lett a befutó. A párizsi olimpia francia trikolorban pompázó kabalafiguráit ugyanis a frígiai sapkáról mintázták, amely a szabadság jelképe. 

5+1 érdekesség a párizsi olimpiáról
Fotó: Olympics.com

A jellegzetes sapka a francia történelem összes jelentős eseményének a részese: viselték a Notre-Dame 1163-as építésekor, az 1789-es forradalom idején, az Eiffel-torony 1887-es építése során és az 1924-es olimpiai játékok alkalmával is. A szimbólum gyakori eleme francia pénzérméknek, bélyegeknek, művészeti alkotásoknak is, valamint ilyen sapkát visel a főszereplő alak Delacroix A Szabadság vezeti a népet című híres festményén is.

Nyitókép: Michel Euler/AP

#Sport#olimpia#párizsi olimpia#sportág#nyitóünnepség#érem#kabala#ma#olimpia 2024

Címlapról ajánljuk