Sport

Párizsi olimpia: bocsánatot kértek a szervezők a nyitóünnepség miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 20:15

A párizsi olimpia szervezői bocsánatot kértek a keresztények körében felháborodást keltő nyitóünnepség miatt, noha a vádakkal szemben valójában nem is Leonardo da Vinci híres festményét, az Utolsó vacsorát ábrázolta a kifogásolt jelenet.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, felháborodottan reagált a katolikus egyház és a keresztény, konzervatív jobboldal több ismert alakja a párizsi olimpia megnyitóünnepségére. Voltak, akik szerint a ceremónia több elemében is „pogány”, „sátánista”, „degenerált” volt. Főleg az zavarta őket, hogy az ünnepségen meleg és transz emberek is részt vettek, és a vádak szerint Leonardo da Vinci híres festményét, az Utolsó vacsorát is „kiparodizálták”.

A 2024-es párizsi olimpia hivatalos X-oldala szerint azonban nem is Da Vinci ikonikus festményének megelevenítése volt a cél: még pénteken, a megnyitó estéjén bejegyzésükben azt írták, „a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”. De Thomas Jolly, a ceremónia művészeti igazgatója ugyancsak leszögezte, hogy nem az Utolsó vacsora ihlette a jelentet, hanem az olümposzi istenek (vélhetően az Istenek ünnepe című festmény).


A Reuters szerint a szervezők végül elnézést kértek a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól, noha bocsánatkérésükben nem tértek ki a félreértésre. „Egyértelmű, hogy soha nem volt szándékunkban tiszteletlenséget mutatni egyetlen vallási csoporttal szemben sem. A megnyitó ünnepség a közösségi toleranciát próbálta meg ünnepelni” – mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője. Hozzátette: úgy gondolják, ezt a célt sikerült is elérni,

de ha bárkit is megsértettek, azt nagyon sajnálják.

A jelenetet mindezek ellenére a francia katolikus egyház is helytelenítette, és ők is úgy érezték, hogy az a kereszténységen gúnyolódott. Charles Scicluna érsek, Málta legmagasabb rangú katolikus tisztviselője és a Vatikán egyik képviselője is arról beszélt, hogy felvette a kapcsolatot Franciaország máltai nagykövetével, panaszt szeretne tenni az „indokolatlan sértés” miatt.

A neki küldött üzenetét az X-en is megosztotta, ebben az áll: „Szeretném kifejezni szomorúságomat és nagy csalódottságomat a minket, keresztényeket ért sértés miatt a megnyitó ünnepségen, amikor egy csoport dragművész Jézus utolsó vacsoráját parodizálta”.

Nyitókép: X

#Sport#olimpia#olimpia 2024#párizsi olimpia#nyitóünnepség#bocsánatkérés#leonardo da vinci#utolsó vacsora#katolikus egyház#vatikán#keresztények

Címlapról ajánljuk