Külföld

Íme a titkos London Bridge hadművelet – ez történik, ha meghal egy angol uralkodó

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 16:22

Pontos terv van arra, hogyan kezelik a helyzetet.

„London Bridge is down” – ezeket a szavakat közölték az Egyesült Királyság miniszterelnökével, valamint a királyi család kulcsembereivel akkor, amikor meghalt II. Erzsébet királynő. Ez a kód indítja el a London Bridge hadműveletet, ami a hivatalos, pontos terv elnevezésére arra, ha meghal az uralkodó.

II. Erzsébet csütörtök este hunyt el, életéről hosszú cikkben számoltunk be. A fontosabb pillanatait pedig az alábbi videóban nézhetik meg.


A robosztus hadműveletnek része a halál nyilvános bejelentése, az állami gyászidőszak, illetve a temetés is. A tervet még az 1960-as években dolgozták ki, és korábban a Guardian arról írt: percre pontosan megterveztek mindent.

A protokol pontos részleteit nem tudni, azt évente frissíti egy kormánytagokból, rendőrtisztekből és a média képviselőiből álló bizottság. Annyit viszont tudható, hogy a királynő személyes titkára és nem egy családtag az első, aki értesül a hírről. Ezután szólnak titkosított telefonvonalakon a miniszterelnöknek és a kormány kulcstagjainak.

Egy meg nem nevezett helyszínen található központi irodából fogják tudatni a hírt azzal a 14 másik országgal, ami hivatalosan a királynőjének ismeri el II. Erzsébetet. Ezután a kormányzati honlapok és közösségi médiafelületek feketébe öltöznek, és csupán a sürgős híreket közlik.

Ami a médiát illeti: először a PA hírügynökség és a BBC értesült a halálhírről, ezt feketébe öltözött műsorvezetők fogják bemondani, az adást megszakítva. Több brit híroldal és csatorna már előre készült számos anyaggal az uralkodóról: 

a Times-nak 11 napnyi előre elkészített publikációja van, a Sky News bemondói pedig már többször begyakorolták, hogyan értesítsék a nézőket a szomorú hírről.

Az Egyesült Királyság parlamentje össze fog ülni, a miniszterelnök – most épp Liz Truss – pedig beszédet mond. Ezután a királynő utódja találkozik a miniszterelnökkel, és a halál utáni este, hat órakor beszédet mond.

A közlekedési rendszer is készenlétbe áll, hogy a lehető leggyorsabban a Buckingham palota tróntermébe vigyék az uralkodó holttestét, ahol három napig lesz felravatalozva. A halála utáni tizedik napon temetik el Fülöp herceg mellé. Ez nemzeti gyásznap lesz, két perces néma csönddel.

Nyitókép: Kirsty O'Connor-WPA Pool/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#angol királynő#halál#terv#miniszterelnök#palota

Címlapról ajánljuk