Külföld

Meghalt II. Erzsébet királynő

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 19:32

Életének 97. évében elhunyt az Egyesült Királyság királynője, aki 70 évig ült a trónon. Ő volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon. A korona most legidősebb fia, Károly fejére kerül. 

Kedden még felkérte utolsó, tizenötödik miniszterelnökét a kormányalakításra II. Erzsébet királynő, csütörtökön viszont már arról adott ki közleményt a Buckhingam-palota, hogy a királynőt orvosi felügyelet alá vonták a Balmoral kastélyban. 

Nem sokkal később bejelentették, hogy 

Elizabeth Alexandra Mary, az Egyesült Királyság királynője, további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje békében elhunyt.


Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének elsőszülött lányaként, ám ekkor még senki nem gondolhatta, hogy egyszer királynő lesz belőle. Amikor nagybátyja, VIII. Eduárd király lemondott a trónról, még csak tíz éves volt. Ekkor apja, VI. György – avagy a dadogós – király lett az uralkodó. Erzsébet már kislányként imádta a lovakat: ez a szenvedélye lényegében élete végéig tartott, és ha nem vált volna belőle trónörökös, a királyi szakértők szerint boldogan és visszavonultan élt volna vidéken állataival és családjával. 

Erzsébetnek azonban nem volt választása.

Meghalt II. Erzsébet királynő
Studio Lisa/Hulton Archive/Getty Images

A második világháború alatt voltak első hivatalos szereplései, 1944-től pedig már rendszeresen elkísérte szüleit a belföldi utakra, 1945-ben a seregben vállalt munkát, sofőrként és szerelőként is dolgozott. „Mindannyiuk előtt kijelentem, hogy egész életemet – legyen hosszú vagy rövid – Önök és csodálatos birodalmunk szolgálatának szentelem” – fogadta meg 21 évesen, világszerte sugárzott születésnapi rádióbeszédében.


II. Erzsébetnek nem volt túl sok ideje arra, hogy a saját életét élje: 1947-ben hozzáment Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, aki közvetlenül az esküvő előtt megkapta az Edinburgh hercege címet. Erzsébet és Fülöp kapcsolatából négy gyermek született, Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. Még csak kétgyermekes anya volt, amikor Fülöpöt hadnagyként Máltára vezényelték, Erzsébet pedig Károllyal és Annával követte őt, így két éven keresztül ott élt a család. 

A fiatal hercegnő 1952-ben apja helyett utazott el a Brit Nemzetközösség országaiba. A reptéren látta utoljára a betegeskedő, tüdőrákban szenvedő királyt. Néhány nappal később Kenyában érte a hír: VI. György meghalt. Azonnal visszatért Londonba, és 25 évesen a helyébe lépett, ám a koronázási ceremóniára további egy évet kellett várniuk az alattvalóknak.

Meghalt II. Erzsébet királynő
ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

Erzsébet oldalán Fülöp herceg azon dolgozott, hogy a királyi családot elérhetőbbé, közelibbé tegye a britek számára – hiszen végső soron rajtuk múlik a monarchia fennmaradása –, és állítólag az ő ötlete volt az is, hogy a ceremóniát a világon elsőként televízió közvetítse, beszivárogva ezzel (a statisztikák szerint) közel 20 millió néző otthonába. Az akkori miniszterelnök, Winston Churchill állítólag a legkevésbé sem rajongott az ötletért, de Fülöp ragaszkodott ahhoz, hogy ilyen módon is modernizálják a monarchiát. A koronázásra több mint 8000 ember volt hivatalos. 

A fiatal Erzsébet állhatatosan csinálta végig a napot, és csak hatvanöt évvel később mesélt arról, hogy a korona egyébként brutálisan nehéz. 

Ha koronával a fejünkön kell felolvasnunk valamit, ne nézzünk lefelé, a papírt emeljük a szemünk elé, mert a korona olyan nehéz, hogy kitörik a nyakunk 

– mondta a BBC-nek, amikor a koronázás egyik évfordulóján interjút adott nekik. A tévé később is Erzsébet barátja maradt: 57-ben mondott először karácsonyi beszédet élő adásban, és azóta is minden évben meglepte ezzel az alattvalókat. A királynő néhány alkalommal rendkívüli beszédet is intézett a britekhez.

Meghalt II. Erzsébet királynő
PA Images via Getty Images

András és Eduárd születésével, a 60-as években tovább folytatódtak a királyi család arra irányuló próbálkozásai, hogy a monarchiát újra hozzáférhetővé és vonzóvá tegyék. 

1969-ben például dokumentumfilmet forgattak róluk, ám ez hivatalosan 72 óta nem látható, mert az uralkodó túlságosan személyesnek ítélte. 

Erzsébet egyébként a visszafogott gyakorlatiasság mintaképe lett az uralkodása 70 éve alatt, pánik helyett mindig hideg fejjel kezelt minden szélsőséges helyzetet, még azt is, amikor egy négykilós betondarabbal dobták meg az autóját Észak-Írországban 1966-ban. A királynő akkor egy pillanatra megrökönyödött, majd annyit mondott: 

igazán erős autó.

Hasonlóan reagált, amikor 1982 nyarán egy éjszaka arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágyán: Erzsébet beszélgetni kezdett a hozzá betörő Michael Fagannel, (többek közt arról, hogy mindkettőjüknek négy gyereke van) majd szépen, higgadtan értesítette a biztonságiakat arra hivatkozva, hogy kér egy cigarettát. Az esetet a Magyarországon is nagy sikert arató A Korona című Netflix-sorozat is feldolgozta.


Márpedig Erzsébetnek nagyon is szüksége volt a higgadtságra, tekintve, hogy Károly herceg és Diana hercegnő házassága, majd válása alaposan megtépázta a monarchia jó hírét. II. Erzsébetet a már említett sorozat ridegnek festette le Dianával kapcsolatban, ugyanakkor nem bántotta a hercegnőt sem az érzéseiért, sem a döntéseiért. Erzsébet négy gyerekéből három házassága ment tönkre 1992-re. 

1992 nem olyan év, amelyre maradéktalan örömmel tekintek vissza. Egyik együttérzőbb tudósítóm szavaival élve annus horribilis volt

– mondta 1992 novemberében Erzsébet királynő. 

Többek között ekkor költözött el András herceg (úgy tudni, ő Erzsébet kedvence) Sára yorki hercegnőtől, Anna lány pedig elvált férjétől, Mark Phillipstől. Még ebben az évben jelent meg a híres Diana igaz története – saját szavaival című botránykönyv, amelyben a hercegnő Károly és Kamilla viszonyáról vallott. Az évet a királyi család úgy zárta, hogy hatalmas tűz ütött ki a Windsor-kastélyban, ezek helyreállítási költsége közel 40 millió fontba került.

Meghalt II. Erzsébet királynő
Mathieu Polak/Sygma/Sygma via Getty Images

Erzsébet nem sejtette, hogy még ennél is rosszabb jön. 1997-ben Diana hercegnő autóbalesetben meghalt Párizsban. II. Erzsébet pedig olyan sokáig nem reagált nyilvánosan, hogy a gyászoló alattvalók érzéketlennek tartották. Egyébként történt már vele hasonló: az aberfani katasztófa után – amely során egy meddőhányó omlott a kisvárosra, ezzel közel 150 ember, többségében gyerekek halálát okozva – Erzsébet nem látogatott azonnal a helyszínre, csak nyolc nappal később. A mai napig találgatják, mi lehetett ennek az oka, és később az uralkodó is felfedte, hogy nagyon megbánta, hogy halogatta az utazást.

A 2000-es évek sem voltak bonyodalomtól mentesek: 2002 februárjában Erzsébet elvesztette húgát, Margit hercegnőt, majd pár héttel később Erzsébet anyakirálynét is. Ebben az évben Erzsébet a trónra lépésének már az 50. évfordulóját ünnepelte, külföldi és belföldi körutazásokkal. 2011. április 29-én unokája, Vilmos herceg összeházasodott Kate Middletonnal: legidősebb gyerekük, György herceg lesz a trónörökös Károly és Vilmos után. Legkisebb gyermekük, Lajos herceg a minap kezdte meg az iskolát. „Nekem ő elsősorban a nagymamán, és csak azután a királynő… Ahogyan egyre idősebb vagyok, úgy tölt be egyre fontosabb szerepet az életemben. A nagymamám számomra egy elképesztően erős, stabil, megingathatatlan példakép…”– mondta Vilmos herceg még 2011-ben egy interjúban. Vilmos és családja egyébként olyannyira népszerű, hogy számos brit legszívesebben átugraná Károly uralkodását és egyből Vilmos fejére tenné a koronát.

Meghalt II. Erzsébet királynő
Chris Jackson/Getty Images

Nincs azonban ilyen véleménye a brit közvéleménynek Erzsébet másodszülött fiáról, András hercegről, illetve unokájáról és annak feleségéről, Harry hercegről és Meghan Markle-ről. Mint ismert, András herceg pedofil szexuális zaklatási ügybe keveredett, aminek következtében 2022-ben lemondott minden királyi és katonai rangjáról, továbbá nem lát el közfeladatot. Harry és Meghan pedig lemondtak a királyi családban betöltött szerepükről és Kaliforniába költöztek, de mindig találnak alkalmat arra, hogy kényelmetlen helyzetbe hozzák a királyi családot. A híres Oprah Winfreynek adott interjúban például rasszizmussal vádolták meg rokonaikat.

II. Erzsébet férje és támasza, Fülöp herceg 73 évnyi házasság után tavaly áprilisban halt meg. A királynő a családnak azt mondta: a férje halála hatalmas űrt hagyott az életében. Fülöp temetésén Erzsébet egyedül, fekete ruhában és maszkban ülte végig a szertartást, de láthatóan megroppant társa elvesztése miatt. II. Erzsébet februárban elkapta a koronavírust, de hamar munkába állt, az elmúlt időkben azonban mozgásszervi panaszokkal küszködött. A szolgálat viszont még ennél is fontosabb volt a számára: az idei platinajubileumán időtlen ragyogással integetett a Buckingham-palota erkélyéről. 

Ott, ahol most az emlékére virágcsokrok ezrei gyűlnek.  

Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet királynő#erzsébet királynő#királyi család#meghalt#halálhír#nekrológ#egyesült királyság#ma

Címlapról ajánljuk