EUEurópa

Hollandia nem csatlakozik a magyar elnökség elleni bojkotthoz, esetenként dönt a lépésekről

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 15:35

Több ország is bojkottálja a soros magyar elnökség eseményeit, az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium pedig nem is látogat Magyarországra.

Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein, a hivatalos bojkottot elutasítja, közölte Dick Schoof holland miniszterelnök a Telegraaf című napilapnak adott keddi nyilatkozatában, amelyet az MTI szemlézett.

Hétfőn este Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője bejelentette: az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnöksége kezdete „közelmúltbeli fejleményeinek” fényében Ursula von der Leyen elnök úgy határozott, hogy az Európai Bizottság vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein. Közölte emellett azt is, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra.

A holland kormányfő, akinek jobboldali kabinetje július 2-án lépett hivatalba, úgy nyilatkozott: véleménye szerint Orbán Viktor világossá tette, hogy a „békemisszió” találkozói bilaterális tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte. Azt mondta: „Bilaterális alapon minden ország azt tesz, amit akar”.

Hozzátette: azt, hogy Hollandia kihagyja-e magyar uniós elnökség által szervezett találkozókat, a többi uniós tagállammal együtt és eseti alapon fogják mérlegelni.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a sűrű menetrendre hivatkozva nem engedték Orbánnak, hogy az EP alakuló ülésén nyitóbeszédet tartson a soros elnökség nevében, így nem tudta ekkor ismertetni a Tegyük Újra Naggyá Európát (Make Europe Great Again – MEGA) mottójú elnökségi programját. Közben 63 EP-képviselő Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követeli, több uniós ország pedig bojkottra készül.

Az EU jogi szolgálata szerdán közölte a tagállamokkal, hogy Orbán Viktor „békemissziója” Putyinhoz és Hszihez megsértette az Európai Unió szerződéseit, amelyek tiltanak minden olyan intézkedést, amely veszélyeztetheti az EU célkitűzéseinek elérését. Orbán Viktor megsértette azt a jogi rendelkezést is, amely minden tagot felszólít, hogy külpolitikai tevékenységét „fenntartás nélkül, a lojalitás és a kölcsönös szolidaritás szellemében”. Felmerült a magyar elnökség idő előtti leváltása is.

Nemrég az RTL Híradó arról tudósított: karanténba akarja zárni Orbán Viktor politikai csoportját az Európai Parlamentben a két legnagyobb frakció, azaz kizárnák őket a legfontosabb pozíciókból. Az Európai Néppárt szerint azért, mert Putyin barátai nem képviselhetik az Európai Parlamentet. 


A Putyinnal való találkozóról készült riportot alább tudják megnézni:


Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#hollandia#bojkott#orbán viktor#eu#találkozó#soros elnökség#vlagyimir putyin#békemisszió#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk