EUEurópa

Rácz András: Orbán Viktornak se terve, se mandátuma, se hitelessége nincs a „békemissziókhoz”

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 12:57

Rácz András szerint sületlenség, hogy Orbán Viktor lenne az egyetlen, aki az orosz és az ukrán vezetéssel is szóba tud állni. A törökök és a kínaiak többször és fontosabb ügyekben beszélnek a felekkel, valamint „természetesen folyamatos az egyeztetés Moszkva és Washington között is – még akkor is, ha esetleg erről a Magyar Nemzetnek és a Pesti Srácoknak nem szólnak.”

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint Orbán Viktor „békemisszió” néven futó külügyi akciósorozata biztos, hogy nem fog békét hozni, írta Facebook-oldalán. A szakértő arról beszélt, hogy a magyar kormányfőnek „se terve, se mandátuma, se hitelessége nincs, így pedig nem lehet közvetíteni”.

Főleg, hogy mindenhol mást mond, már ha egyáltalán hagyja szóhoz jutni az aznapra leszervezett diktátor.

Emlékeztetett: érdemben az elkövetkező hat hónapban úgysem lehet változtatni a háború dinamikáján, hiszen az új amerikai vezetés addig nem lesz beiktatva – így ha Trump meg is nyeri a választásokat, és tényleg le akarja állítani Ukrajna támogatását, az jövő januárig semmiképp sem történhet meg. De nyilván marad az a kérdés is, hogy mennyire tartós és valós békéhez vezethet az, ha a Nyugat hagyja, hogy az oroszok letarolják Ukrajnát.

Emellett Rácz szerint „bármiféle sikeres békeközvetítéshez kell egy terv. Példaként lásd mondjuk az Ahtissaari-tervet Koszovó kapcsán, vagy korábban az Anthony Lake-féle tervet Boszniáról, ami aztán a daytoni rendezés alapja lett, stb. Ilyen terve viszont Orbánnak nincs. Gyengébbek kedvéért: az »Azonnali tűzszünetet, most!« az nem terv, hanem egy üres lózung. Egyetlen valós hatása lenne: legitimálná az orosz területi hódításokat”.

Emlékeztetett, hogy Orbán a „békemisszió” három fő állomásán „három, lényegesen különböző álláspontot hangoztatott, nem pedig egy konkrét tervet próbált elfogadtatni. Kijevben valamiféle szakaszos tűzszünetről beszélt. Moszkvában ugye szóhoz sem jutott, mert Putyin lényegében letorkolta azzal, hogy a háború márpedig Oroszország feltételei szerint fog véget érni. Pekingben viszont a magyar miniszterelnök a kínai rendezési tervet magasztalta, ami a maga nemében egyébként egy érdekes dokumentum, de markánsan különbözik mind a Kijevben, mind a Moszkvában elhangzott dolgoktól”.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a harcoló felek közül senki sem kérte fel közvetíteni Orbánt, és külügyi útja során sem az EU, sem a NATO nevében nem járhatott el. Tovább rontja a helyzetét, hogy „a saját szövetségi rendszerén belül példátlan módon el van szigetelve (a botrányos moszkvai út után főleg). Ukrajnában a Magyarországgal és az Orbán-kormánnyal szembeni bizalom legalább fél évtizede mélyponton van. Tegyük hozzá, a dolog sajnos kölcsönös. Oroszországban eközben Magyarországot továbbra is egy EU és NATO-tagállamként kezelik, tehát a Moszkva szempontjából vele ellenséges tömb részeként. Ezen az sem változtat, ha esetleg Orbán Viktor gyorsan tud találkozni Putyinnal”.

Értekezését így zárja: „természetesen teljes sületlenség, hogy Orbán Viktor lenne az egyetlen, aki az orosz és az ukrán vezetéssel is szóba tud állni. Akkor is sületlenség, ha Orbán Balázs állítja”. A törökök és a kínaiak többször és fontosabb ügyekben beszélnek a felekkel, valamint „hogy természetesen folyamatos az egyeztetés Moszkva és Washington között is – még akkor is, ha esetleg erről a Magyar Nemzetnek és a Pesti Srácoknak nem szólnak.”

A „békemisszió” utóéletéről korábban több cikkben is beszámoltunk:

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

#Európa#rácz andrás#orbán viktor#orosz-ukrán háború#békemisszió#vlagyimir putyin#közvetítés#béke

Címlapról ajánljuk