Külföld

Orbán Viktor az ukránokkal van, de...

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 16:06

A magyar miniszterelnök azt állítja magáról, hogy másoknál jobban ismeri az oroszokat.

Önökkel vagyok

– ezt válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mit üzen Ukrajna számára. Az Európai Politikai Közösség angliai csúcstalálkozójára érkező magyar miniszterelnök az MTI-nek nyilatkozott.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a béke érdekében még hosszú utat kell megtenni, mert „sok a háborúpárti ország, amelyek hisznek abban, hogy katonai erővel megsemmisíthetik az oroszokat”. Ő azonban nem ezt gondolja, mert „ismeri az oroszokat, az ukránokat és az egész kontextust”, így szerinte a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Szerinte a megoldást „nem a csatamezőn, hanem a tárgyalóasztalnál lehet megtalálni”.

Arra Orbán Viktor nem tért ki, hogy valójában az egyetlen háborúpárti ország az Oroszország, hiszen rajta kívül senki sem támadta meg a szomszédját.

Ugyanezen a rendezvényen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is utalt Orbán Viktor moszkvai látogatására: szerinte nem kell figyelembe venni egy olyan személyt, aki a „háború fővárosában” mások háta mögött, vagy mások kárára próbál intézkedni. Szerinte az EU enélkül a személy nélkül is el tudja intézni a dolgokat.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#orbán viktor#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk