Külföld

Zelenszkij szerint Orbán nélkül is tud az EU intézkedni

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 14:48

Az ukrán elnök szerint Putyin megpróbál megkörnyékezni egyes európai vezetőket, hogy árulják el a többieket.

Volodimir Zelenszkij csütörtökön arra utalt a Guardian szerint, hogy Orbán Viktor elárulta a többi európai vezetőt, amikor „békemissziója” keretében Moszkvába ment.

Az ukrán elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján, európai vezetők és védelmi miniszterek előtt szólalt fel az angliai Blenheim-kastélyban. Kijelentette: megőrizték Európa egységét azzal, hogy együtt cselekedtek, ezzel meghiúsítva Putyin elsődleges célját. Szerinte Putyin megpróbál megkörnyékezni egyeseket, nyomást gyakorolni rájuk, zsarolni őket, hogy árulják el a többieket. Majd Orbán Viktor nevének említése nélkül, de nyilvánvalóan rá utalva megkérdezte:

Ha valaki Európából megpróbál a hátunk mögött, vagy akár mások kárára intézkedni, ha valaki a háború fővárosába akar utazgatni tárgyalni, és netán ígérni is valamit, ami ellentétes a közös érdekeinkkel, vagy kárára van Ukrajnának és más országoknak, nos, akkor azt a személyt miért kellene figyelembe vennünk?

Hozzátette: az Európai Unió el tudja intézni a dolgokat enélkül a személy nélkül is.

Mint korábban írtuk, az Európai Bizottság csütörtökön újraválasztott elnöke, Ursula von der Leyen értelmetlennek nevezte a magyar miniszterelnök moszkvai útját és hangsúlyozta: senki nem akar békét jobban az ukránoknál.

Nyitókép: Kin Cheung/Pool via REUTERS

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#orbán viktor#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk