EUEurópa

Ismét Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 14:19

Csütörtökön titkos szavazáson választották újabb 5 évre Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének.

Ismét Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke. A 2019-es szoros eredményhez képest ezúttal nagyon simán nyerte meg az Európai Parlament választását. 707-en adtak le szavazatot, a többséghez 360 képviselő kellett. Ehhez képest 401-en szavaztak Ursula von der Leyen mellett és mindössze 284-en ellene. 15-en tartózkodtak, 7-en érvénytelen szavazatot adtak le.

Von der Leyent a három középen álló EU-párti frakció, a jobbközép, kereszténydemokrata Európai Néppárt, a szocialisták és a liberális Renew támogatta. Most, hogy von der Leyen megkapta az Európai Tanács és az Európai Parlament támogatását is, megkezdheti az új Európai Bizottság összeállítását, így kiderülhet az is, hogy Magyarországnak milyen biztosi pozíció jut az új testületben.

Magyarország is sorban áll, hogy gratuláljon

Az EP-képviselők hosszú sorokban gratulálnak Ursula von der Leyennek az újabb ötéves ciklushoz. Köztük van Ódor Bálint, Magyarország uniós nagykövete, aki mivel hazánk tölti be a soros elnöki tisztséget, az első sorból nézhette végig von der Leyen újraválasztását. 

Ismét Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke
Philipp von Ditfurth / picture alliance via Getty Images

Manfred Webertől, a Néppárt frakcióvezetőjétől egy csokor virágot is kapott, ami von der Leyen kénytelen volt félretenni, hogy szimbolikusan megölelje a Zöldek társelnökét, Terry Reintkét. Azért járt neki a gesztus, mert a három centrista pártból korábban többen is jelezték, hogy nem fogják támogatni a bizottsági elnök újrázását, ezért von der Leyen a Zöldektől is támogatást kért, és a gesztus alapján úgy tűnik, szerinte kapott is. 

Nyitókép: Johanna Geron / Reuters

#Európa#ursula von der leyen#európai bizottság#választás#európai parlament

Címlapról ajánljuk