EUEurópa

Ursula von der Leyen szerint értelmetlen volt Orbán Viktor moszkvai útja

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 12:06

Ursula von der Leyen szerint senki sem akar jobban békét az ukránoknál.

„Két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába látogatott. Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint egyfajta megnyugtatása a másik félnek. Ez a megbékítő látogatás nem ért el semmit” – mondta az Eurológus tudósítása szerint kortesbeszédében Ursula von der Leyen, aki második mandátumára pályázik az Európai Bizottság élén. A kijelentés után óriási tapsot kapott. 

Ursula von der Leyen emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök látogatása után két nappal Putyin bombái egy gyermekkórházat és szülészetet találtak el, „ez nem volt véletlen, hanem egy nagyon is jeges üzenet volt” – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy 

senki sem akar jobban békét az ukránoknál, 

akik egy szabad és független országban akarnak élni és „Európa az ukránok mellett áll, ez az üzenetünk”.

Ursula von der Leyen hosszan beszélt arról, hogy a NATO mellett az EU-nak támaszkodnia kell saját védelmi befektetéseire is, azonban szerinte a jelenlegi kiadások nem elegendőek és nem eléggé hatékonyak. A közös befektetések között nevesítette egy nagyon erős európai légvédelmi pajzsot kiépítésének szükségességét is.

Beszédében azt mondta:

  • az unós politikákban kevesebb bürokráciát, gyorsabb engedélyezéseket és ügyintézést fognak tapasztalni az emberek.
  • A következő ciklus első száz napjában egy új ipari stratégiára teszek javaslatot.
  • Az elmúlt két és fél évben az EU meg tudott szabadulni a “piszkos orosz fosszilis energiahordozóktól”, és biztosította a képviselőket, hogy “egyszer és mindenkorra vége az orosz energiafüggőségnek”.
  • A mindennapi életkörülmények javítása érdekében Von der Leyen úgy tervezi, hogy kinevez egy uniós biztost, aki közvetlenül felelős a lakhatás kérdéseiért.

A német politikus beszédét követő vita közben egy képviselő hangosan bekiabált, akit kivezettek a teremből.

Nyitókép: Ronald Wittek/MTI/EPA

#Európa#ursula von der leyen#orbán viktor#vlagyimir putyin#európai unió#európai bizottság

Címlapról ajánljuk