Belföld

Török Gábor: nem Orbán vesszőfutását látjuk, hanem az első nemzetközi sikersztoriját

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 14:45

Török Gábor szerint Orbán Viktor három villámtalálkozón keresztül el tudja mondani a világnak, ami neki fontos. Rácz András szerint kérdéses, hogy mi a tényleges eredmény a magyar kormányfő tárgyalásainak.

„Ami most történik, az bizony messze nem Orbán Viktor vesszőfutása, sokkal inkább az első igazán látványos nemzetközi sikersztorija” – írta Török Gábor a Facebook-oldalán.


A politológus arra reagált, hogy Rácz András, Oroszország-szakértő arról írt a Facebookon, hogy Orbánból hülyét csináltak Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Mindezt többek között arra alapozta Rácz, hogy az orosz elnök elismételte ugyanazokat a feltételeket, amit még a svájci békecsúcs előtt ismertetett: Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja régióiból Ukrajna vonja ki a csapatait.


Török azt írta a posztjában, hogy a magyar kormányfő kihasználva a soros elnökség kínálta figyelmet és fontosságot, három villámtalálkozón tudja éppen elmondani azt az egész világnak, ami neki politikailag fontos. „A kalkulált és pontosan érkező támadások most tényleg csak erősítik, miközben az európai riválisok láthatóan nem tudnak Orbánnal mit kezdeni. És közben annyi fideszes EP-kudarc után éppen létrejön egy olyan erős frakció, amelyet a nemzetközi sajtó is egyértelműen a magyar miniszterelnök nevéhez kapcsol. Biztos nem ezek az utolsó események ebben a küzdelemben, ráadásul számos jogos kérdés most is feltehető (leginkább: mi ebben a magyar – tehát nem csak OV – érdek?), de amit most látunk, azt nagyon nehéz (vagy inkább nagy tévedés) lenne politikai kudarcnak nevezni”.

Rácz kommentben válaszolt Török Gábornak. Azt írta, „azon kívűl, hogy elmondhatja, amit akar, Orbán ténylegesen mit ér el ezekkel az utakkal? Mi a tényleges (nem narratív) eredmény...? Én ugyanis attól tartok, hogy a tényleges költség jóval nagyobb lesz – többek között azért, mert az ilyen húzások nagyon nem növelik annak az esélyét, hogy Magyarország valaha hozzájusson az uniós pénzekhez, pedig ez elsődleges, kiemelt nemzeti érdek lenne”.

Az Oroszország szakértő hétfőn a Reggelinek is beszélt Orbán Viktor útjairól:


Nyitókép: Reuters/Evgenia Novozhenina

#Belföld#orbán viktor#török gábor#rácz andrás#vlagyimir putyin#moszkva#tárgyalás#európai unió

Címlapról ajánljuk