Belföld

Putyin a megszállt megyéket követelte, aztán Orbán békemisszióról beszélt

rtl.hurtl.hu

2024. július 5. 17:54

Putyin ugyanazokkal a feltételekkel kötne tűzszünetet, mint amikor legutóbb erről beszélt, Orbán szerint a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni.

„Miniszterelnök úr mesélt nekem a kijevi találkozójáról, hogy milyen javaslatot tett a partnerének, hogyan lehetne elkezdeni a béketárgyalásokat” – mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök, miután Orbán Viktorral tárgyalt pénteken Moszkvában.

Putyin azt mondta, hogy Kijev még nem kívánja befejezni a háborút és erről tárgyalni sem akarnak. Aztán felemlegette azt, amiről már az elmúlt hetekben is beszélt, hogy az ukrán kormány azért nem akar véget vetni a harcoknak, mert akkor fel kellene függeszteni a hadiállapotot is, aminek a következtében választásokat kellene tartani.

Utána az orosz elnök elismételte ugyanazokat a feltételeket, amit még a svájci békecsúcs előtt ismertetett: Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja régióiból Ukrajna vonja ki a csapatait.

Orbán arról beszélt, hogy 14. alkalommal beszélt Putyinnal, de a mostani különleges volt, mert háborús időkben történt ez és békemisszión jár Moszkvában. A találkozón elmondta az orosz elnöknek, hogy az elmúlt évtizedek kivételes európai fejlődésének alapját a béke adta. „Most viszont két és fél éve a háború árnyékában élünk Európában, és ez rendkívüli nehézséget okoz Európa számára” – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus nélkül és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. „Mert a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni. Azért dolgozni kell” – mondta.

Hozzátette, a találkozón ennek módozatait tárgyalta meg az orosz elnökkel. Azt akarta megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út – jegyezte meg.

Az Európai Unió elhatárolódott Orbán Viktor moszkvai látogatásától. „Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatására kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor” – írja pénteken kiadott közleményében az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell. A látogatás akkora felháborodást okozott Európában, hogy még az is felmerült, hogy az Európai Bizottság lemondhatja emiatt magyarországi kihelyezett ülését. Ilyenre még nem volt példa az EU történetében.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#tárgyalás#orosz-ukrán háború#moszkva

Címlapról ajánljuk