EUEurópa

Orbán Viktor levélben tájékoztatta az uniós vezetőket Putyin álláspontjáról

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 14:46

Vlagyimir Putyin orosz elnök havi 40-50 ezres ukrán veszteségről beszélt a magyar miniszterelnöknek.

Bizalmas levélben tájékoztatta Orbán Viktor az Európai Tanács elnökét, Charles Michelt és az uniós tagállamok vezetőit Kijevben és Moszkvában tett látogatásáról – közölte a prágai székhelyű, orosz nyelvű Jelen Idő TV, amelyet a Szabad Európa/Szabadság Rádió és az Amerika Hangja működtet.

A július 5-i keltezésű, Azerbajdzsánból küldött levelet a Szabadság Rádió egy névtelenséget kérő európai tisztviselőtől kapta meg, a dokumentum valódiságát két másik uniós tisztviselő is megerősítette. A levélben Orbán azt írta, hogy nem tárgyalt az EU nevében Ukrajnában és Oroszországban, hanem a háborúzó felek álláspontját akarta megismerni.

Az orosz álláspontot részletesen is kifejtette a levélben: szerinte az oroszok meggyőződése, hogy az idő múlása nem Ukrajnának kedvez. Vlagyimir Putyin Orbán szerint nem beszélt az oroszok veszteségeiről, de azt állította, hogy az ukránok havonta 40-50 ezer katonát veszítenek.

Orbán Viktor szerint az orosz elnököt meglepte, hogy Volodimir Zelenszkij elutasította a tűzszünetet: az ukrán elnök egy interjúban azt mondta, hogy a tűzszünetet Oroszország arra használhatja fel, hogy újjászervezze erőit a megszállt területen. Putyin ugyanettől tart Ukrajna részéről, állítja a magyar miniszterelnök.

Orbán azt is közölte, hogy szerinte Európának át kell vennie a kezdeményezést, mert az Egyesült Államok túlságosan el van foglalva az elnökválasztással. Szerinte „ha nem sikerül megfékezni vagy megállítani ezt a folyamatot, a következő két hónapban minden eddiginél drámaibb veszteségeket és harci eseményeket láthatunk a frontvonalon”.

Mint korábban írtuk, Orbán Viktor „békemissziója” nem aratott osztatlan sikert Brüsszelben, többen szeretnék egyértelművé tenni, hogy az unió soros elnöki tisztségét betöltő magyar miniszterelnök nem az EU-t képviseli látogatásai során.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Európa#orbán viktor#oroszország#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk