EUEurópa

Leállítanák Orbán Viktor „trollkodását” Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 8:02

Szeretnék egyértelművé tenni, hogy a magyar miniszterelnök csak magát képviseli a világban, nem az EU-t.

Egyre bosszúsabbak a brüsszeli diplomaták amiatt, hogy Orbán Viktor az EU soros elnöki tisztségét arra használja fel, hogy a magyar kormány világnézetét népszerűsítse – írja a Politico Brussels Playbook hírlevelében. A portál emlékeztet, hogy ez a világnézet gyakran szemben áll az uniós többségével, főleg, ha Ukrajna támogatásáról és az Oroszország elleni szankciókról van szó.

Úgy tudják, hogy a tagállamok uniós nagyköveteinek szerdai találkozóján napirenden lesz a kérdés. Egy tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy „zavarba ejtő az a tempó, ahogy ezt a trollkodást végzi” a magyar miniszterelnök, egy másik pedig úgy kommentálta a kormányfő pekingi és moszkvai útját, hogy „Lenin szavaival élve Orbán hasznos idiótaként próbálja aláásni az EU egységét”.

A szerdai ülés napirendjén már szerepel, hogy Magyarország „eligazítást” tartana Orbán „utazó diplomáciai” tevékenységéről, a többi tagállam azonban szeretné leállítani ezt a műveletet, mielőtt maradandó károkat okozna, és drasztikusabb intézkedésekhez kellene folyamodni. Már az is felmerült ugyanis, hogy a magyar elnökséget megszakítanák és még ősszel átadnák a lengyeleknek, bár egy nagykövet erről azt mondta: „még nem” foglalkoznak ezzel komolyan, de azt külön kihangsúlyozta, hogy „még”.

A liberális Renew frakció elnöke levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez azt kérve, hogy Charles Michel jövő héten az Európai Parlamentben felszólalva tegye világossá, hogy Orbán Viktor bárkivel tárgyal az EU-n kívül, azt csak a saját nevében teszi és nem képviseli az uniót. Valérie Hayer a levélben biztonsági kockázatnak és szégyennek nevezte Orbán oroszországi útját.

Mint korábban írtuk, a cseh külügyminiszter ugyancsak „hasznos idiótának”, egy osztrák liberális EP-képviselő pedig bohócnak nevezte Orbán Viktort azután, hogy az oroszok lebombáztak egy kijevi gyermekonkológiát a magyar miniszterelnök „békemissziója” közepette.

Nyitókép: REUTERS/Evgenia Novozhenina

#Európa#orbán viktor#európai unió#brüsszel#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk