Külföld

Putyin Ukrajna ötödét kéri a békéért cserébe és ez csak a jéghegy csúcsa

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 14:58

Vlagyimir Putyin olyan békefeltételekkel állt elő, amit Ukrajna egészen biztosan vissza fog utasítani.

Ukrajnának el nem kötelezett és semleges státuszt kell betöltenie, és végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácitlanítását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésen Moszkva békefeltételeit ismertetve az MTI szerint.

Putyin szerint minden Oroszország elleni nyugati szankciót fel kell oldani. Emellett, mint mondta, nemzetközi szerződésekben kell lefektetni, hogy a Krím, Szevasztopol, a donyecki és a luhanszki régió, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz tartozik.

Természetesen teljes mértékben biztosítani kell az ukrajnai orosz ajkú polgárok jogait, szabadságát és érdekeit

– hangoztatta.

Mindez azt jelentené, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, a hadseregét alaposan le kellene szerelnie, míg a nácitlanításon a jelenlegi ukrán kormány menesztését értik általában. Emellett Ukrajna több mint egyötödét elcsatolnák, köztük olyan területeket is, amely jelenleg ukrán kézen van, mint Herszon, vagy Zaporizzsja egy része. Utóbbi azt is jelentené, hogy Európa legnagyobb atomerőműve, az Enerhodarban található zaporizzsjai atomerőmű is orosz kézre kerülne. 

A CNBC szerint Putyin akkor kezdené meg a tárgyalásokat, ha az ukrán csapatok elhagynák a fenti területeket. Ha a békejavaslatot elutasítják – tette hozzá Putyin –, Moszkva jövőbeli követelései mások lesznek.

Az orosz elnök nem véletlenül most tette közzé a feltételeit, Svájcban 90 ország képviselője ül össze egy békecsúcson szombaton és vasárnap. Kijev várhatóan nem fogja komolyan venni Putyin békefeltételeit, mivel többször is kijelentették, hogy nem hajlandóak semmilyen területet átadni Oroszországnak.

Rácz András Oroszország-szakértő a múlt héten arról beszélt a Reggeliben, hogy az azonnali béke a tömegsír békéje:


Nyitókép: Reuters/Maxim Shemetov

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#béke#feltételek#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk