EUEurópa

Az EU bojkottra készül Orbán Viktor külügyi csúcstalálkozója ellen

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 10:26

Orbán Viktor EU-s külügyi csúcstalálkozójának bojkottjára készülnek a „frusztrált” európai külügyminiszterek, egy cseles lépéssel.

Az Európai Unió külügyminiszterei ellenrendezvény szervezésével bojkottálnák Orbán Viktor augusztus végére tervezett EU-s külügyi csúcstalálkozóját – írta a Politico. A lap értesülései szerint Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője pont arra az időpontra tervez egy formális külügyminiszteri találkozót, amikor a budapesti eseményt tartanák, és így a minisztereknek lesz egy jó indoka arra, hogy miért nem vesznek részt Orbán csúcsán.

Ha lesz egy, a külügyi főképviselő által aznapra összehívott hivatalos tanácskozás, akkor a miniszterek nem tudnak Budapestre utazni – mondta a lapnak egy EU-s diplomata. Egy másik hozzátette, hogy a budapesti találkozó bojkottjával az EU-s külügyminiszterek „egyértelműen jelezni akarják, hogy Magyarország nem az EU-t képviseli”. Egy diplomata pedig viccelődve közölte, hogy „nagyon sajnálatos módon” országa nem tud részt venni a budapesti találkozón, ha Borrell egy elleneseményt szervez.

A Politico cikke szerint több külügyminiszter is kereste a lehetőséget, hogy ne kelljen Budapestre utaznia, miután Orbán Viktor „békemissziója” részeként Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott. A lap értesülései szerint nem akartak „kellékek lenni Orbán legújabb propagandashowjában”.

A Politico cikke szerint a tervet informálisan már több EU-országgal – köztük Franciaországgal és Németországgal – megbeszélték, és azt szerdán mutatják be.

Nyitókép: Orbán Viktor az EU-s vezetők informális találkozóján, 2024. június 17-én, Brüsszelben – Fotó: REUTERS/Johanna Geron

 

#Európa#orbán viktor#eu#európai unió#külügyminiszter#csúcstalálkozó#külügy#josep borrell

Címlapról ajánljuk