EUEurópa

Ez lehet a brüsszeli bosszú Orbán Viktor „békemissziójára”

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 8:47

Magyarország szavazati jogába kerülhet, hogy Orbán Viktor a háborús bűnök miatt nemzetközi körözés alatt álló Vlagyimir Putyinnal, és az olcsó elektromos autóival éppen az európai piacot letaroló kínai kommunista diktatúra vezetőjével találkozott. 

Alaposan leszidta Ódor Bálint magyar uniós nagykövetet a többi diplomata egy szerdai rendezvényen azért, ahogyan Magyarország nekilátott a soros uniós elnökségnek. Ennek keretében Orbán Viktor előbb Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, majd az Ukrajnát megtámadó, háborús bűnök elkövetése miatt nemzetközi körözés alatt álló Vlagyimir Putyinnal. Orbán Viktor később Pekingbe is elutazott, ott éppen az elektromos autóival az európai piacot leuralni készülő kommunista diktatúra elnökével találkozott.

Példátlan, hogy egy elnökséget így megdorgáljanak a többiek

nyilatkozott a Politiconak egy névtelenséget kérő magas rangú diplomata.

Talán emiatt Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter már békülékenyebb hangot ütött meg brüsszeli sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor útjai

nem az EU nevében, nem az európai uniós intézmények megbízásából történtek.

Az azonban nem derült ki, hogy akkor miért van egyes videókon ott az uniós elnökség logója.

Ahogyan azt már szerdán megírtuk, bár felmerült, kevés esély van arra, hogy a magyar uniós elnökség idő előtt véget érjen. Főleg úgy nem lehet lerövidíteni, hogy már tart. Ennek ellenére Riho Terras észt néppárti képviselő aláírásokat gyűjt egy olyan levélhez, amivel felszólítaniák a brüsszeli csúcsvezetőket, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát Orbán Viktor „békemissziói” miatt.

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu via Getty Images

#Európa#orbán viktor#békemisszió#brüsszel#európai unió#soros elnökség#vlagyimir putyin#Külföld

Címlapról ajánljuk