EUEurópa

Idő előtt leválthatják Orbán Viktort?

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 8:23

Az európai uniós országok kétféleképpen reagálnak Orbán Viktor és Magyarország soros elnöki tisztségére. Van, aki a kötelező minimumot hozná, mások pedig keményen nekiesnének Orbánéknak. Felmerült, hogy lerövidítsék a magyar soros elnökség idejét, ám erre kicsi az esély.

Megosztja az európai uniós tagállamokat, valamint az uniós intézményeket az, hogy hogyan viszonyuljanak Orbán Viktor soros elnökségéhez. Van, aki azt a taktikát választja, hogy csak a kötelező minimumot hozza. A Politico című brüsszeli lap arról ír, hogy kedden például csak 7 ország küldte el ipari miniszterét Magyarországra a kínai elektromos autókra kivetendő vámokról szóló tanácsi ülésre. Thierry Breton belső piacért felelős biztos sem volt jelen, noha ő általában nem szokta kihagyni az ilyen jellegű eseményeket. Helyette egy köztisztviselő képviselte az Európai Bizottságot. Németország és Franciaország az utolsó pillanatokban cserélte le a magas rangú politikai vezetőjét egy kisebb rangú közalkalmazottra. Litvánia például csak a budapesti nagykövetét küldte.

Ajánló: Nem mondhatja el Orbán Viktor az Európai Parlament alakuló ülésén a soros elnökség nyitóbeszédét

A Politiconak nyilatkozó diplomaták szerint mindez egyértelműen Orbán Viktor moszkvai és pekingi útjának köszönhető.

Idő előtt leválthatják Orbán Viktort?
Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Az uniós nagykövetek szerdai brüsszeli találkozójára készülő uniós diplomatáknak tetszettek a bojkottok, ez a fajta gondolkodásmód „egyre nagyobb teret nyer” szerintük.

Vannak azonban olyanok is, akik sokkal keményebben, konfrontatívan lépnének fel, és mindent bevetnének, hogy megfékezzék Orbán Viktort. A legtöbb tagállam aláírta azt a lengyel kezdeményezést, hogy tárgyaljanak a magyar kormányfő „békemissziójáról”. Arról is szó van, hogy esetleg valahogy lerövidítenék a soros magyar elnökséget, de erre egyelőre kevés az esély.

Az európai uniós országok külügyminisztereinek egyértelművé kell tenniük, hogy Orbán Viktor nem a nevükben beszél 

– mondta a Politiconak Jean Asselborn korábbi luxemburgi külügyminiszter. Jelenleg éppen egy ilyen közös nyilatkozat elfogadásának van a legnagyobb esélye.

Egyes civil szervezetek közben azért lobbiznak, hogy az Európai Tanács vessen véget „Orbán Viktor folyamatos jogsértéseinek”, ám azt ők sem tudják megmondani, hogy pontosan hogyan kellene megrendszabályozni a magyar miniszterelnököt.

A kormány szerint jól indult az elnökség

Közben a Politico szerint Orbán Viktor azt tervezi, hogy az uniós nagyköveteket szintén tájékoztatja majd Vlagyimir Putyin álláspontjáról az általa indított háborúról. Ez feltehetően az a levél lesz, amiről korábban mi is írtunk, és ami nagyrészt az oroszok által terjesztett üzeneteket adja tovább.

Ajánló: Horogkeresztes relikviákat gyűjt az Orbán Viktorék európai frakciójához csatlakozó párt EP-listavezetője, aki mindig 88 litert tankol a kocsijába

„Jó kezdet” – így értékelte a Politiconak Bóka János, Magyarország európai uniós ügyekért felelős minisztere. Korábban a Polgári Magyarországért Alapítvány egyik rendezvényén arról beszélt, hogy a magyar elnökség azoknak a hangját fogja képviselni, akik változást akarnak.

Ajánló: Neonáci és fasiszta politikusok, de Moszkva pénze is helyet kapott az Orbán Viktor-féle Patrióták soraiban

Nyitókép: Sputnik / Valeriy Sharifulin / Pool via Reuters

#Európa#orbán viktor#európai unió#soros elnökség#moszkva#peking

Címlapról ajánljuk