EUEurópa

Nem mondhatja el Orbán Viktor az Európai Parlament alakuló ülésén a soros elnökség nyitóbeszédét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 9. 21:05

Az EP-választások júniusra csúszása miatt olyan sűrű az Európai Parlament menetrendje, hogy állítólag nem fér bele a magyar kormányfő soros elnöki székfoglaló, programadó beszéde.

Az Euronews uniós forrásai szerint nem mondhatja el Orbán Viktor az Európai Parlament alakuló ülésén a soros magyar uniós elnökség nyitóbeszédét, így nem tudja a Tegyük Újra Naggyá Európát (Make Europe Great Again – MEGA) mottójú elnökségi programját ismertetni az EP első plenáris ülésén.

Az uniós hagyományok szerint az Európai Parlamentben az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam kormányfője ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programját, az EP-képviselők pedig feltehetik neki az ezzel kapcsolatos kérdéseiket. A lap forrásai szerint a magyar miniszterelnök jelezte is szándékát, hogy a július 16-17-i alakuló ülésen beszédet mondana, azonban 

a parlament elnöksége visszautasította a kérést, arra hivatkozva, hogy nem találtak az EP napirendjében üres idősávot ennek.

Az Euronews úgy tudja, hogy Orbán visszautasítását azzal indokolták, hogy az általában májusban szokásos EP-választások júniusra csúszása miatt nagyon összesűrűsödtek az adminisztratív teendők. Emiatt szeptembernél hamarabb biztosan nem kerül sor a magyar kormányfő soros elnöki székfoglaló, programadó beszédére.

A fentiekkel kapcsolatban kérdésekkel fordultunk Havasi Bertalanhoz, Orbán Viktor sajtófőnökéhez, aki annyit válaszolt, hogy

Kérem, forduljon az Európai Parlamenthez ezekkel a kérdésekkel.

Feltettük kérdéseinket az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának is, amint kapunk válaszokat, beszámolunk róla.

Nyitókép: European Union

#Európa#orbán viktor#Mega#európai parlament#alakuló ülés#soros elnökség

Címlapról ajánljuk