EUEurópa

Horogkeresztes relikviákat gyűjt az Orbán Viktorék európai frakciójához csatlakozó párt EP-listavezetője, aki mindig 88 litert tankol a kocsijába

Mohos MátéMohos Máté

2024. július 8. 17:17

Filip Turek nem tartja magát neonácinak, de a rendőrség már nyomoz ellene ezügyben. Karlendítős fotó is akad róla, ami autójában készült, amibe elmondása szerint mindig pontosan 88 liter benzint tankol.

Egyelőre nem tudni, pontosan mibe fog bele Orbán Viktorék új EP-s pártszövetsége, a Patrióták Európáért. Azonban ha új tagszervezetük, a cseh Eskü és Motorosok nevű alakulat listavezetője, Filip Turek a továbbiakban is önmagát adja, abból legalábbis PR-szempontokból bajok lehetnek: némileg több karlendítés, náci utalás található a múltjában, mint amennyi egy saját bevallása szerint nem náci embernél általában elő szokott fordulni.

Mi is beszámoltunk arról: hétfőn hivatalosan is megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába. Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában. A cseh ANO mellett az Eskü és Motorosok nevű szélsőjobboldali párt is segíteni hívatott ebben.

A párt EP-listavezetője, a korábban autóversenyzőként befutott Filip Turek neve jól ismert Csehországban. Az általa vezetett lista a szavazatok 10,26 százalékát kapta meg, két helyet szerezve az EP-ben. A politikusról több cseh médium is közölte azt a képet, amelyen náci karlendítést mutat be vezetés közben. Illetve előkerült régi sofőrsisakja is, amit a görög szélsőjobboldali Arany Hajnal jelképe díszít. (Ez az a párt, aminek szinte komplett vezetését elítélte 2020-ban a görög bíróság szervezett bűnözés miatt). 

Arany apucinak hívta Hitlert, horogkereszteket gyűjt, náci bunkerről nevezte el a házát Orbán Viktor új szövetsége, az Eskü és Motorosok nevű cseh párt EP-listavezetője
Fotó: Twitter / Wikimedia Commons

Illetve alább a karlendítés:


Turekről a kampányban még azt írta meg a cseh media:

  • Korábbi Facebook-posztjában „arany apucinak” nevezte Adolf Hitlert.
  • Lelkes gyűjtője a horogkeresztes, és az SS-relikviáknak.
  • Házát Adlerhorstnak, vagyis Sasfészeknek becézi. Ezt a bunkert a náci Németország fő katonai parancsnoki központjaként tervezte Albert Speer Hitlernek, később Hermann Göring használta.
  • Elmondása szerint mindig 88 liter benzint tankol autójába, „mert az olyan kerek szám”. A 88 népszerű neonáci kód, az ábécé nyolcadik betűjére utal, ami a H.

Turek arról beszélt a választás után, hogy ő valójában nem neonáci, csak túlságosan „éles, és brutális a humorérzéke”, valamint fiatalon több hibát is elkövetett. A választások előtt még a rendőrség is nyomozást indított ellene gesztusai miatt, ezután a politikus visszalépett a további nyilvános vitázástól. Azonban ő szerezte meg az országban a legtöbb, 152 ezer úgynevezett „preferenciális szavazatot” az összes induló képviselő közül.

Nyitókép: Twitter

#Európa#orbán viktor#ep#fidesz#gál kinga#patrióták európáért#neonáci#adolf hitler#horogkereszt#ma

Címlapról ajánljuk