EUEurópa

Neonáci és fasiszta politikusok, de Moszkva pénze is helyet kapott az Orbán Viktor-féle Patrióták soraiban

Kovács IstvánKovács István

2024. július 9. 17:55

Az oroszbarátság és a Moszkvából érkezett pénzek is összeköthetik Orbán Viktor EP-frakciójának tagjait. A Patrióták Európáért képviselőcsoporttal úgy tűnik, Vlagyimir Putyin jelentős segéderőt kapott az Európai Parlamenten belül. Emellett olyan képviselők is helyet kaptak az új politikai csoportban, akik náci vagy fasiszta nézetekkel rukkoltak elő a júniusi EP-választás kampányában, egy olasz frakciótag ellen pedig sikkasztás és csalás miatt nyomoznak.

Bár az első sajtótájékoztatón a Patrióták Európáért EP-frakciót alkotó tömörülés résztvevői az Európai Unió tagországainak szuverenitása és identitása mellett, valamint az illegális bevándorlás ellen emeltek szót, van még néhány dolog, ami összetarthatja őket. 

És még az sincs kizárva, hogy ezeket a szálakat Moszkvában fonták. 

Több olyan párt is van ugyanis az Orbán Viktorék által alapított frakcióban, amelyek vagy Vlagyimir Putyin Oroszországából kaptak pénzt, vagy csak feltűnően elnézőek voltak, amikor az orosz titkosszolgálatok a hazájukban működtek.

A frakció legnagyobb tagja, a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülésnek (RN) tekintélyes közös múltja van Putyinnal. A párt 2014-ben 9 millió eurós hitelt vett fel egy orosz banktól az akkori önkormányzati választási kampány finanszírozására, amelyet csak tavaly fizetett vissza. Ha ez nem lenne elég, a Telegraph arról írt nemrég, hogy Le Pen pártjának biztonsági tanácsadója, Tamara Volohova a francia titkosszolgálatok jelentése szerint orosz ügynök. Volohováról kiderült, hogy titkos tárgyalásokon vett részt, ahol bizalmas információkhoz juthatott az ukrajnai háborúról.

Neonáci, fasiszta és Putyin pénze is ott figyel Orbán Patriótái között
Marine Le Pen. Fotó: Reuters/Sarah Meyssonnier

Le Pen személyesen is találkozott az orosz elnökkel, igaz, még 2017-ben, azóta is azzal próbálja leszerelni az orosz vádakat, hogy csak akkor és azóta sem tárgyalt Putyinnal. Ugyanakkor a Kreml az elmúlt napokban megtartott francia választás előtt nyíltan kifejezte, hogy az RN-nek szurkol. A szimpátia onnan is fakadhat, hogy a szélsőjobboldali párt vezetője többször is ellenezte a Moszkvára Ukrajna lerohanása miatt kivetett uniós szankciókat  Le Pen a napokban pedig a francia részvételt bírálta – köztük a fegyvereik bevetését orosz területek ellen – az ukránok megsegítésében.

Pólómon a barátom

Hasonló oroszbarátságot lehet felfedezni a Matteo Salvini-féle Liga párt esetében. A párt vezetője és Putyin viszonyáról csak egy képet mutatnánk, még 2014-ből:


Az már nem is meglepő, hogy a Liga 2017-ben együttműködési megállapodást írt alá Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. Az orosz pénz kérdése a Liga esetében is előkerült, ahogy a frakció francia derékhadánál is. Az Insider oknyomozó lap írt arról idén februárban, hogy a Kreml egy 65 millió euróról szóló titkosszolgálati akcióval akarta finanszírozni Matteo Salvini pártját 2018-ban. A deal arról szólt, hogy egy orosz energiacég olajat adott volna el az olasz az Eninek 1,5 milliárd dolláros áron, ami 

65 millió euróval olcsóbb lett volna a világpiaci árnál. A különbözetből valamennyit visszaosztottak volna az oroszoknak, a többi pedig maradt volna a Ligánál. 

A találkozó híre kiszivárgott, az olasz ügyészség pedig nyomozásba kezdett, azonban nem találtak elég bizonyítékot, holott egy hangfelvétel is előkerült. Ha ez nem lenne elég, kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik tisztje is ott volt a tárgyaláson.

Az orosz befolyásról a La Stampa is cikkezett két éve, a lap arra jutott, hogy a Liga Moszkva nyomására lépett ki a Draghi-kormányból, ezzel kikényszerítve az új választásokat Olaszországban. Előtte Salvini tárgyalt egy orosz diplomatával, és a lap szerint repülőjegyeket is fizetett neki az orosz követség egy moszkvai útra, ami azonban meghiúsult. A párt elnöke ezt azzal magyarázta, hogy – ahogy most Orbán Viktor is – békemisszióra utazott volna Putyinhoz, emellett többször bírálta az Oroszország elleni szankciókat.

Együttműködés és esküvői tánc

Az orosz kapcsolatokban – ha a Putyinnal 14-szer tárgyaló Orbán Viktort és a Fideszt nem számítjuk – a legsúlyosabb múltja és jelene az Osztrák Szabadságpártnak van. AZ FPÖ 2016-ban együttműködési megállapodást írt alá Vlagyimir Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. Azt is kevesen mondhatják el Európában magukról, hogy a volt külügyminiszterük, Karin Kneissl az esküvőjén Putyinnal táncoljon, majd miután a Sebastian Kurz kancellár vezette kormány megbukott, Oroszországba költözzön.


Az FPÖ finanszírozásában is előkerült az orosz vonal, az osztrák sajtó arról cikkezett, hogy Konsztantyin Malofejev orosz oligarcha támogatta őket. Emlékezetes Heinz-Christian Strache ibizai videója is emlékezetes volt, amelyen az volt látható, hogy egy magát gazdag orosznak kiadó nővel egyezkedett, aki felajánlotta, hogy megszerzi és a politikus szolgálatába állítja az egyik legfontosabb osztrák lapot, közbeszerzésekért cserébe. Természetesen az FPÖ is nagy bírálója az Oroszországra kivetett nyugati szankcióknak.

Mindent Oroszországért

Az egykori cseh miniszterelnök, Andrej Babis pártja is képviselteti magát a patriótákban 7 fővel, és az ANO sem a túlzott oroszellenességéről híres. Jellemző eset volt, amikor kiderült, hogy orosz ügynökök felrobbantottak Csehországban egy lőszerraktárt – amit egy bolgár cég bérelt –, akkor Babis maga próbálta tompítani az esetet. Azt mondta, az akciót valószínűleg elrontották, és a robbantást vélhetően Bulgária területén tervezték volna végrehajtani. Később az elnökválasztási kampányban már olyan hangokat pendített meg, mintha magától a Fidesztől kapott volna ehhez tanácsadókat: azzal riogatott, hogy belerángatják Csehországot a háborúba, de elvesztette a választást. Babist a bírálói azóta is azzal vádolják, hogy Putyint kottájából játszik, és ezen az sem segített, hogy beléptek Orbán Viktor EP-frakciójába.

Neonáci, fasiszta és Putyin pénze is ott figyel Orbán Patriótái között
Andrej Babis. Fotó: Getty Images/Bloomberg/Milan Jaros

„Mulatságos, hogy Babis milyen kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy az új csoportja nem oroszbarát. Nem láttam semmilyen változást a Fidesz vagy az FPÖ álláspontjában az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatban. Továbbra is azt mondjuk: a Patrióták Európáért valójában Mindent Oroszországért” – írta Veronika Vrecionová, a kormányzó Cseh Polgári Demokrata Párt (ODS, ECR) EP-képviselője.

Az orosz befolyásra Buda Péter volt nemzetbiztonsági főtiszt is utalt a Telexnek adott interjújában. A Patriótákról azt mondta: „egyértelmű, hogy a nyugati mainstream oroszpolitikával szembehelyezkedő politikai erőcentrum jön ezzel létre”. Szerinte a trendet kell nézni: az európai politika meghekkelésével megbízott volt jobbikos Horváth Bélához, azaz

„KGBélához” képest most már egy egész csoport létezik, aminek a működése – bármi legyen is a bevallott céljuk – mindenképpen Putyin malmára hajtja a vizet.

Cseh neonáci és olasz fasiszta is a klubban

Nem csak az oroszbarátság lehet riasztó az új EP-frakcióban, akadnak olyan tagok is, akik a jobboldal legszéléről érkeznek a patriótákhoz. A cseh Eskü és Motorosok nevű alakulat listavezetője, Filip Turek például neonáci elveket vall, és ennek hangot is ad. A politikusról a cseh médiában közölték azt a képet, amelyen náci karlendítést mutat be vezetés közben. Illetve előkerült régi sofőrsisakja is, amit a görög szélsőjobboldali Arany Hajnal jelképe díszít.

  • Korábbi Facebook-posztjában „arany apucinak” nevezte Adolf Hitlert.
  • Lelkes gyűjtője a horogkeresztes és az SS-relikviáknak.
  • Házát Adlerhorstnak, vagyis Sasfészeknek becézi. Ezt a bunkert Albert Speer a náci Németország fő katonai parancsnoki központjaként tervezte Hitlernek, később Hermann Göring használta.
  • Elmondása szerint mindig 88 liter benzint tankol autójába, „mert az olyan kerek szám”. A 88 népszerű neonáci kód, az ábécé nyolcadik betűjére utal, ami a H.

Turek arról beszélt a választás után, hogy ő valójában nem neonáci, csak túlságosan „éles, és brutális a humorérzéke”, valamint fiatalon több hibát is elkövetett. A választások előtt a rendőrség is nyomozást indított ellene a náci jelképek miatt.

Rajta kívül Salvini köréből érkezik egy olyan képviselő, Roberto Vannacci, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy írt egy könyvet, amiben rasszista és homofób kijelentések garmadáját lehet megtalálni – Vannacci nem tagja a Ligának, de az ő listájukon szerepelt az EP-választáson. Könyvében azt írta például, hogy „Kedves homoszexuálisok, nem vagytok normálisak, lépjetek túl rajta! Nemcsak a természet bizonyítja ezt nektek, amely minden egészséges, normális lénynek megengedi a szaporodást, hanem a társadalom is: a világ nagyon kis kisebbségét képviselitek.”

Neonáci, fasiszta és Putyin pénze is ott figyel Orbán Patriótái között
Roberto Vannacci (balra) – Fotó: Getty Images/NurPhoto/Andrea Ronchini

Egy másik helyen arról írt a volt ejtőernyős tábornok, hogy mi van akkor, ha egy ceruzával megöl egy embert, aki el akarja rabolni az óráját, és miért ítélnék el túlzott önvédelem miatt.

Az olasz fasiszta vezetőről, Benito Mussoliniről is beszélt a kampányában. Azt mondta, „nem értem, miért van szükség az antifasiszták engedélyére a véleménynyilvánításhoz. Én is igényt tartok a Mussolini iránti tiszteletre, aki ugyanúgy államférfi, mint Cavour, Sztálin és az összes olyan ember, aki állami pozíciókat töltött be.” Majd hozzátette: az államférfi szó meghatározásánál a szótárakban Mussolinit kell odaírni elsőként példának.

Vannacci ellen is eljárások indultak, de Turekkel ellentétben nemcsak tiltott jelképek miatt, hanem sikkasztás és csalás miatt emelnek ellene várhatóan vádat. Az ügyészség szerint 2021 és 2022 között, amikor Moszkvában volt katonai attasé, fényűző életet élt, és ezt az olasz állam fizette. Méregdrága éttermekben evett, és egy BMW-re engedély nélkül elköltött 9 ezer eurót. Ráadásul a római ügyészség faji gyűlöletre való állítólagos uszítás miatt is vizsgálódik ellene.

Ő lesz a Patrióták Európáért egyik alelnöke.

Nyitókép: Getty images/Thierry Monasse

#Európa#matteo salvini#patrióták európáért#náci#fasiszta#marine le pen#Andrej Babis#nemzeti tömörülés#vlagyimir putyin#oroszország#ma

Címlapról ajánljuk