EUEurópa

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követeli 63 EP-képviselő

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 12:59

Orbán Viktor sokat kritizált pekingi és moszkvai „békemissziója” miatt 63 EP-képviselő azt kéri, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát a Tanácsban.

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követeli 63 EP-képviselő, miután Orbán Viktor az EU soros elnökeként, „békemissziója” keretében Oroszországba és Kínába utazott – írja a Politico a birtokába került levél alapján.

A képviselők a levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és Roberta Metsolának, az Európai Parlament frissen újraválasztott elnökének címezték. A brüsszeli lap szerint számos országból és parlamenti frakcióból támogatták a kezdeményezést, köztük az Európai Néppárt (EPP), a Renew Europe, a Baloldal és a Zöldek képviselői is. Ebben azt írják,

Orbán Viktor „máris jelentős károkat okozott azzal, hogy kihasználta és visszaélt az EU tanácselnöki szerepével”.

Majd azzal folytatják, hogy a magyar miniszterelnök „több diplomáciai látogatást tett, Putyinnal találkozott Oroszországban és megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, melyek során szándékosan hamisan mutatta be felhatalmazásait”. A képviselők felszólítják az Európai Parlamentet, hogy megfelelően reagáljon erre. Mint fogalmaznak:

Ehhez valódi tettekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a puszta szóbeli elítéléseknek nincs hatása.

A magyar elnökség kezdetét jelentő közelmúltbeli fejlemények fényében az Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn úgy határozott, hogy az Európai Bizottság csak vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát a Tanács informális ülésein. Azonban, mint korábban megírtuk, egy másik budapesti esemény is gondban lehet: az Európai Unió külügyminiszterei ellenrendezvény szervezésével bojkottálnák Orbán Viktor augusztus végére tervezett EU-s külügyi csúcstalálkozóját.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

#Európa#orbán viktor#békemisszió#szavazati jog#felfüggesztés#ep-képviselő

Címlapról ajánljuk